index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Primanje za Esmu Redžepovu

Zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević primio je danas Esmu Redžepovu, najpoznatiju pjevačicu romske glazbe i istaknutu humanitarku.

2016_07_06_Esma_Ređžepova_04.jpg Primanje je upriličeno u povodu njenog koncerta kojeg je održala u utorak navečer na Sustipanu, u sklopu manifestacije San Sustipanske noći. Ujedno to je bio njen prvi nastup u Splitu nakon 35 godina.

„Veoma sam sretna što sam ponovo u Splitu i pozdravljam vas u ime Skoplja. Kultura je velika stvar i ona je ta koja nas opet povezuje. Ja sam u Hrvatskoj već imala nekoliko koncerata. Malo smo se razdružili, ali se ipak volimo i družimo i sad se još više zbližavamo. Hrvatska i Makedonija su uvijek imali dobre odnose i hrvatska zajednica u Makedoniji je vrlo cijenjena, a ovdašnji Makedonci mi govore da su lijepo primljeni i to je velika stvar za naše zemlje da imaju dobre odnose“, kazala je Esma Redžepova.

2016_07_06_Esma_Ređžepova_01.jpgIstičući dobru suradnju gradskih vlasti s makedonskom manjinom, zamjenik Kovačević je zahvalio njenim pripadnicima na posredovanju u organizaciji ovog susreta.
 „Izuzetno smo sretni da je ta velika zvijezda, umjetnica i humanitarka nakon 35 godina ponovo u našem gradu na zadovoljstvo naših sugrađana i posjetitelja Splita. Nadam se da će uz vašu pomoć ta suradnja na kulturno umjetničkom planu između Makedonije i grada Splita i Republike Hrvatske biti još uspješnija i bogatija“, kazao je Kovačević.
Govoreći o samom Splitu, Redžepova je rekla kako je i dalje prelijep grad, a što se tiče samog koncerta iskazala je oduševljenje.

„Noćas je bilo prekrasno. Publika je sjedila nekih 15-tak minuta mirno, ali se potom razgalila cijela publika i svi su pjevali skupa samnom. To je za mene bio doživljaj. S jedne strane more, s druge park i iznad nas vedro nebo puno zvijezda“, kazala je Redžepova. Govoreći o svom humanitarnom radu spomenula je pomoć izbjeglicama koji su preko Makedonije prolazili bježeći od rata u Siriji i Iraku. Također, na upit novinara govorila je o 47 sinova, koje je posvojila s pokojnim suprugom Stevom Teodosijevskim, 128 unučadi te posvojenoj kćerki koja je nedavno završila glazbenu akademiju u Skoplju.

2016_07_06_Esma_Ređžepova_02.jpgNa kraju srdačnog susreta kojem su prisustvovali i predstavnici splitskih Makedonaca razmijenjeni su prigodni darovi, a gošća se potom upisala u Spomen knjigu grada Splita.

Esma Redžepova je rođena u Skoplju 8. kolovoza 1943. U nepunih 60 godina estradne karijere nastupila je na više od 15.000 koncerata u 30 zemalja, od čega 2.000 humanitarnih nastupa. Između ostalih nastupila je na Sydneyjskom kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Caceresu u Španjolskoj pred oko 100.000 ljudi te na prestižnom North sea Jazz Festivalu u Rotterdamu. Još 1960. g. “Esma Ansambl Teodosievski” prvi put nastupa u prestižnoj pariškoj Olimpyiji.2016_07_06_Esma_Ređžepova_03.jpg Na Prvom festivalu romske muzike, 1976. g., održanom u Indiji, službeno je proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj je osobno uručila Indira Gandhi. Osvojila je brojne nagrade: Kraljica romske glazbe, Primadona europskog pjevanja, Milenijska pjevačica. Prije dvije godine u SAD-u uvrštena je među 50 najboljih vokala svijeta za sva vremena. Dobitnica je Nagrade UNICEF-a i jedina je žena sa statusom nacionalnog umjetnika u Makedoniji. Dva puta je bila kandidirana za Nobelovu nagradu. Njen opus uključuje više od 580 umjetničkih djela, među kojima je 108 singlova, 20 albuma s preko tisuću pjesama od kojih je dobar dio njen autorski rad i 6 filmova. Objavljivala je za najzvučnije europske izdavačke tvrtke kao što su World Connection ili Asphalt Tango, a poznate TV kuće su o njoj snimile brojne dokumentarne filmove.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba