index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

„Dom je tamo gdje je pjesma“

Pred prepunim gledalištem u kino dvorani u Domu Hrvatske vojske u Lori sinoć su se članovi KUD-ova splitskih nacionalnih manjina povodom Dana Grada Splita i Dana Europe predstavili bogatim kulturno zabavnim programom pod nazivom „Dom je tamo gdje je pjesma“.

2016_05_09_smotra1.jpg Riječ je o manifestaciji koja se održala šestu godinu za redom, a u ovogodišnjoj je sudjelovalo sedam društava koje djeluju u Splitu. „Hvala vam što njegovanjem tradicije pjesme i plesa iz vaših matičnih zemalja obogaćujete vaš i naš grad. Ovo je bogatstvo koje imaju Split i Dalmacija i potvrda onoga što Split i Dalmacija jesu, tolerantni i ljubazni prema svima. Upravo ta različitost nas čini boljim i plemenitijim ljudima“, kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar u svom uvodnom obraćanju na početku koncerta u Domu HV u Lori. Plesom i pjesmom predstavili su se sinoć  makedonsko, slovensko, mađarsko, talijansko, bošnjačko i srpsko kulturno društvo, a program je otvorilo Makedonsko kulturno društvo „Makedonija“ koje u Splitu djeluje već dvadeset pet godina. Pjevački zbor pod ravnanjem profesorice Olge Barbir izvelo je koloplet makedonskih narodnih pjesama, a folklorna skupina u tradicionalnim narodnim nošnjama koje sami izrađuju otplesala je dva makedonska kola „Tresnicu“ i „Pajduško kolo“.Uslijedio je nastup Mješovitog pjevačkog zbora Triglav koji je upravo ove godine obilježio dvadesetu godišnjicu svoga djelovanja. Kao jedan od nositelja kulturnog stvaralaštva slovenske zajednice u Splitu, kroz protekla dva desetljeća imao je brojne nastupe na proslavama i priredbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Zbor Demokratske zajednice Mađara predstavio se kroz osam tradicionalnih narodnih pjesama, a kao prva mađarska udruga u Splitu koja je ikad osnovana na dalmatinskim prostorima bilježi već dvadeset i dvije godine 2016_05_09_smotra2.jpgdjelovanja. Prave ovacije u publici izazvao je nastup Novog mađarskog kulturnog centra, a pogotovo članova dječje skupine „Bobita“  i šestogodišnje Tee Pincolić koja je zajedno s profesoricom Olgom Barbir otpjevala izvornu mađarsku pjesmu o ljubavi.
U sklopu ovogodišnjeg koncerta po prvi put se predstavio pjevački zbor Zajednice Talijana koji se predstavio poznatim talijanskim pjesmama Signore delle cime, Parlami d amore Mariu i I due gobbetti. Prepoznatljive napjevi brojnoj publici bili su i oni Kulturnog društva Bošnjaka „Preporod“ koje od 1994. Godine njeguje baštinu bošnjačkog naroda. Posljednji se na sinoćnjoj manifestaciji „Dom je tamo gdje je pjesma“ predstavio Ženski zbor srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ koji u Splitu djeluje od 1997. godine, a predstavi se kolopletom srpskih narodnih pjesama.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba