index
naslovnica.gif
Grad Split
Gradonačelnik
Akti gradonačelnika
Gradsko vijeće
Pravo na pristup informacijama
Savjetovanje s javnošću
Zaštita osobnih podataka
Službeni glasnik
Telefonski imenik gradske uprave
Otpad nije smeće!
Gradsko oko
Kulturna strategija grada Splita
Strategija Urbane aglomeracije Split
Karepovac
Izbori za članove vijeća GK i MO 2018.
Arhiva vijestimain_galerija

Integrirani pristup teritorijalnom razvoju – ITU mehanizam

ITU je novi mehanizam, kako u EU tako i u RH, uveden u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u svrhu jačanja uloge najvećih gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Urbanim područjima u RH na  raspolaganju je 345 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske unije za provedbu specifičnih ciljeva ITU mehanizma za 2014.-2020.

Na temelju Sporazuma o partnerstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za korištenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova u razdoblju 2014.− 2020., Hrvatska je odredila da će se u urbanim područjima s najvišom koncentracijom stanovništva i odgovarajućim kapacitetima provoditi projekti urbanog razvoja putem mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja - ITU.
ITU mehanizam će se financirati iz tri Europska strukturna i investicijska fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Europskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda (KF). Intervencije ponuđene gradovima kroz ITU mehanizam su relativno raznolike te omogućuju integriranje infrastrukturnih projekata i soft aktivnosti. Tematski opseg i konkretan skup aktivnosti koje će konačno biti implementirani kroz ITU mehanizam u pojedinom gradu, ovisit će o analizi stanja i ciljevima određenima u strategiji razvoja urbanog područja.
Kandidati za financiranje aktivnosti kroz ITU mehanizam su sedam najvećih gradova – gradovi Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula sa svojim urbanim područjima. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU posredstvom natječaja donijet će odluku o odabiru gradova koji će provoditi ITU mehanizam.


> Indikativne alokacije iz EU sredstava po aktivnostima za ITU

Print

 
Legalizacija
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Servisne informacije
Planovi grada
Prostorno planska dokumentacija
Natječaji i oglasi
Proračun Grada Splita
Temeljni akti Grada Splita
Prevencija kriminaliteta
Nacionalne manjine
Savjet mladih
Press
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba