index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Podijeljeno pet tisuća porcija bakalara

Tradicionalna manifestacija „ Splitu s ljubavlju“ koju organiziraju Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Savez kuhara mediteranskih i europskih regija obilježila je i ovogodišnji Badnjak u Splitu.

2015_12_24_bakalar-A.jpg U svega petnaestak minuta građanima je ispred štekata hotela Bellevue podijeljeno preko pet tisuća porcija bakalara, a podjela je započela nakon što su im gradonačelnik Ivo Baldasar i župan Zlatko Ževrnja uputili božićne čestitke. 

„Svim svojim sugrađanima i sugrađankama želim miran i čestit Božić i sve najbolje u Novoj godini. Najviše posla, zdravlja i obiteljskog zadovoljstva“, poručio je gradonačelnik Baldasar, a  sličnu poruku poslao je i župan Ževrnja, koji je istaknuo da je riječ o uistinu lijepoj tradiciji u našem gradu, koju građani cijene još i više zbog teške socijalne situacije. 

„Svima želim sretan Božić i sveto porođenje Isusovo. U novoj 2016. godini želim također svima mnogo sreće, zdravlja i blagostanja, te da nam svima bude bolja od prethodne.“, zaključio je župan. 

Ovo je već jedanaesta godina da Grad, Županija i Savez kuhara mediteranskih i europskih regija zajedničkim snagama na Badnjak organiziraju ovu manifestaciju pod nazivom "Splitu s ljubavlju". 

U prikladnom loncu promjera 2.6 metara, u kojem se kuhalo i svih prijašnjih godina, 20 kuhara pripremilo je čak 200 kilograma bakalara i 700 kilograma krumpira po tradicionalnoj recepturi na crveno. Željko Neven Bremec, predsjednik Saveza kuhara, koji je uz potpredsjednika Hrvoja Zirojevića predvodio pripremu, komentirao je da je čitava procedura započela već prije nekoliko tjedana. 
„Bakalar je naravno trebalo namočiti, očistiti i skuhati. Uz bakalar i krumpir u jelo je išlo mnogo češnjaka, kapule, peršina, pelata i vina. Jelo se kuhalo tri sata, a ove godine smo dodali i malo prošeka, te ljutih papričica tako da smo dobili uistinu odličan brudet.“, rekao je potpredsjednik SKMER-a i glavni kuhar na ovogodišnjoj manifestaciji Željko Neven Bremec. 

2015_12_24_bakalar-B.jpgHrana je zahvaljujući pomoći volontera iz Volonterskog centra Udruge MI, učenika Turističko - ugostiteljske škole, V. gimnazije "Vladimir Nazor", Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju i članova Udruge Lastavice podijeljena za manje 15 minuta, a građani su izgleda uistinu uživali. 

„Bakalar je zbilja super, nadam se da će dogodine pripremiti isti ovakav. Pozdravljam kuhare i želim im sretan Božić i Novu godinu!“, komentirao nam je stariji šjor koji je među prvima došao do svoje porcije. 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba