index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Split dobio studiju demografskog razvoja

U prostoru Gradske uprave u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Gorana Kovačevića i članova Službe za gospodarstvo, turizma i međunarodnih i europskih fondova, te Službe za prostorno planiranje održana je prezentacija studije „Demografska analiza Grada Splita“.

2015_12_17_Demografski_razvoj.jpg Prezentaciju su održali njezini autori dr. Stjepan Šterc iz Geografskog odsjeka PMF-a i mag. geografije Ana Jurić, nakon koje se povela rasprava o ključnim aktivnostima demografske razvojne politike.

Raspravom i rezultatima studije potvrđena je i važnost demografske problematike kao temelja gospodarskog, društvenog i prostornog razvoja Grada Splita. Posebno je naglašeno kako je Grad Split prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao važnost demografskih analiza u planiranju, razradi i postavljanju koncepcija i modela ukupnog razvoja, pokazujući time ostalim gradovima i županijama, pa i cijeloj Hrvatskoj put kojega treba slijediti. Posebno stoga što su svi demografski pokazatelji i procesi negativni u Hrvatskoj, a u novije vrijeme i u Gradu Splitu. Danas Split ima depopulaciju ukupnog stanovništva, negativnu migracijsku bilancu, prirodni pad i izumiranje stanovništva, veliku prosječnu starost stanovništva itd., pa je Upravi grada stalo da se tako važna problematika ne prepusti stihiji i zato je naručila i prezentirala studiju sukladno kojoj će definirati revitalizacijsku koncepciju, uvesti prvi u Hrvatskoj registar stanovništva i planski usmjeravati demografske potencijale u funkciji razvoja Splita.

„Studija je početni korak u aktivnom upravljanju demografskim razvitkom grada. Split je prvi u Republici Hrvatskoj pitanju demografskog razvoja pristupio na ovakav način dignuvši tu problematiku na vrlo ozbiljnu razinu. Vrlo je bitno shvatiti značaj ove problematike u koncepciji planiranja daljnjeg gospodarskog i prostornog razvoja Splita, to je temeljno pitanje budućnosti i opstojnosti grada.“ – zaključio je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba