index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Izaslanstva iz Zenice i Tuzle u Splitu

Gradonačelnik Ivo Baldasar primio je danas izaslanstvo Grada Zenice i Zeničko-Dobojskog kantona te grada Tuzle i Posavskog kantona iz Bosne i Hercegovine, koji u Splitu borave u višednevnoj posjeti u organizaciji gradskog i županijskog vijeća bošnjačke nacionalne manjine.

2015_12_16_Bošnjaci.jpgU srdačnom razgovoru spominjala su se prošla vremena, Split, kao omiljeno odredište Zeničana, susreti Hajduka i NK Čelik, kao i ragbijaša Nade i Čelika te suradnja sa splitskim Centrom za nezbrinutu djecu. Također, spomenula se i činjenica da su oba grada nekada imali željezaru, s tim da Zenica danas gradi potpuno drugi identitet. Bilo je riječi i o mogućnostima suradnje, koja u nekim aspektima već postoji kako na polju kulture i sporta tako i o razvijanju privrednih veza.

„Podsjetili smo se nekih stvari, da smo bliski susjedi, da smo vezani već stoljećima, ali i da se ne posjećujemo dovoljno, koliko bi to trebali raditi prvi susjedi. U tom smislu smo dogovorili da ćemo mi u proljeće posjetiti Zenicu i Tuzlu, a da će njihovi predstavnici doći u Split za svetoga Duju“, kazao je gradonačelnik Baldasar.

Pojašnjavajući da je Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH, sa sjedištem u Zenici, osnovana prije šest godina radi razvijanja međunarodne suradnje, njen predsjednik Jasmin Imamović je izrazio nadu da će zajednička inicijativa o međusobnim posjetima, budućim zajedničkim projektima, pospješiti suradnju između Zenice i Splita, a time i između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
„Vjerujemo da ćemo u narednom periodu zahvaljujući vašim iskustvima, s obzirom da je RH u EU, a BiH želi ući u EU i kroz nevladin i vladin sektor zajedno biti u EU, biti jači, bolje komšije. Razmijenili smo određena iskustva u pogledu suradnje, na području kulture i sporta i želimo to nastaviti“, kazao je Imamović zahvalivši se Hrvatskoj i pogotovo Splitu na svemu što su uradili za Bosance i Hercegove u vrijeme rata, izrazivši nadu da su ta vremena daleko iza nas i da će se u budućnosti govoriti samo o pozitivnim stvarima, jer to građani obiju država zaslužuju.

Zijad Softić, pomoćnik gradonačelnika Zenice zadužen za društvene djelatnosti, kulturu i sport, kazao je kako su promjene u Zenici velike i da se još traži novi identitet u preobražaju iz velikog industrijskog grada. „Zenica i Split su prije rata imali veliku suradnju i mi želimo obnoviti tu suradnju. Postoji suradnja na sportskom planu, a imamo značajne kulturne manifestacije   kao što su Kazališni susreti i Zeničko proljeće. U Zenici je izgrađen novi muzej, imamo novu sportsku arenu i nacionalni stadion. Nemamo semafora na raskršćima, jer su uvedeni kružni tokovi. Važno je i da u Vijeću ministara ima mnogo Zeničana. Nemamo pobratima u susjednim državama, a kad bi se Zeničane pitalo to bi sigurno bio Split. Ovu suradnj treba nastaviti i jedna od početnih točaka je potpisivanje Memoranduma o suradnji s organizacijama civilnog društva“, kazao je Softić, zahvalivši na prihvatu izbjeglica tokom rata.
„Meni je drago da je civilno društvo preuzelo ovu inicijativu da pomogne na uspostavljanju kontakata i još boljih odnosa sa susjedima. Mi u udruzi već 10 godina radimo sa raznim organizacijama u Splitu i partneri smo s nekoliko organizacija, što je posebno važno sada kada je RH u EU. Tako da na taj način možemo ući u europske fondove da možemo naučiti i ostvariti sredstva kako bi pomogli mladima i svima kojima je ta pomoć potrebna“, rekao je Elmir Mujkanović predsjednik udruge „Bridge“ iz Tuzle.

Napominjući da je veliki problem u mentalnim blokadama, jer mnogima neka mjesta, iako su vrlo blizu, nekima izgledaju vrlo daleko, Kadro Kulašin, predsjednik VBNMSDŽ je kazao kako ovakvi posjeti relaksiraju odnose i učvršćuju povjerenje između ljudi. „Pomažemo jedni drugima da se bolje razumijemo i bolje shvatimo i da ne ulijećemo u ono što nas nije briga. Mi smo susjedi i kao ljudi bi trebali živjeti ravnopravno i pomagati se“, rekao je Kulašin.
Edin Nurkić, predsjednik VBNMGS, je istakao kako je cilj susreta pokrenuti suradnju u zajedničkom interesu. „Ovaj susret je prvi korak, tokom kojeg će NVO-i potpisati sporazum o suradnji“, rekao je Nurkić.

Gosti iz BiH će tokom dana obići Split, prisustvovati priredbi u Gradskom kazalištu mladih, a sutra će obići groblje i posjetiti splitskog imama.
U izaslanstvu gostiju još su Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Zijad Mehičić, predstavnik Lokalnog omladinskog vijeća Regije Zenica, Meho Delić, ministar MUP Posavskog kantona, Murat Begić, poduzetnik iz Sarajeva te Fuad Mulahasanović- Lica, sportski djelatnik-bivši nogometaš NK Tuzla i općinski vijećnik.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba