index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Obilježena 15. godišnjica ubojstva Jakova Kudrića

Otkrivanjem spomen ploče u Centru za socijalnu skrb obilježena je 15. godišnjica ubojstva Jakova Kudrića, socijalnog radnika koji je usmrćen na svom radnom mjestu 14. prosinca 2000. godine.

2015_12_14_Socijalno_B.jpg Njega je ubio korisnik socijalne pomoći Vlado Vilušić, uvjeren da mu Kudrić neutemeljeno odbija zahtjeve za socijalnom pomoći te ga stoga napao s nožem.
Otkrivajući zajedno s Kudrićevom kćerkom Vanjom spomen ploču, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić je upozorila na neprihvatljivost nasilja. „I na Općinskom sudu u Zagrebu su poginule djelatnice suda koje su samo radile posao kao što je to radio Jakov. Radimo na tome da pokažemo da se niti jedan problem ne može riješiti nasilnim putem. Nasilje je apsolutno neprihvatljivo i na njega se mora reagirati. Djelatnici u Centru koji rade s ljudima svakodnevno su izloženi različitim oblicima nasilja, kao što je bio i Jakov, a u njegovom slučaju to je završilo tragično. Sada su uvedene zaštitarske službe i detektori metala da bi se sigurnost podigla na višu razinu. Nažalost, patologije ima previše u društvu i nažalost od toga nema apsolutne zaštite. Ova ploča neka bude spomen na Jakova, ali i opomena društvu da je nasilje apsolutno neprihvatljivo“, kazala je ministrica Opačić.

Kudrićeva sestra Meri se svima zahvalila na sjećanju na njenog brata i posebno na priznanju za njegov rad. „Svi koji su ga poznavali i radili s njim, znaju da je bio samozatajan, ali prvenstveno čovjek koji je bio predan svome radu. Bio bi sretan radi priznanja kojeg ova struka zaslužuje. Zahvaljujem se u ime cijele obitelji na ovom obilježavanju“, rekla je Kudrićeva sestra Meri.

Ravnateljica Centra Tatjana Vukman je kazala da Kudrićev rad ostavio traga. „Spomen ploča je znak spomena na našeg kolegu koji je izgubio život, ali ne samo na njegovu smrt nego i na njegov život i njegov rad. Jakov je ostavio traga kao socijalni radnik, njegov rad je bio prepoznatljiv i voljeli su ga gotovo svi korisnici. Bio je čovjek koji je volio svoj posao i koji je volio život. Na slavu mu sve što je ostavio iza sebe“, rekla je ravnateljica Vukman dodajući da skoro svakodnevno djelatnici, kojih u Hrvatskoj ima 8.000, dobivaju prijetnje, a jedino što se može napraviti je svaki slučaj prijaviti policiji, ali da se svi napadi ne prijavljuju zbog straha djelatnika da će biti etiketirani kao nedovoljno stručni, odnosno zbog predugog trajanja sudskih postupaka.

2015_12_14_Socijalno_A.jpgNapominjući da je Kudrića osobno poznavao gradonačelnik Ivo Baldasar je istakao da je spomen ploča prvenstveno uspomena na Jakova, ali još više i priznanje svim socijalnim radnicima koji dnevno rade vrlo težak i zahtjevan posao. „Sjećam se točno kada se sve dogodilo. Sjećam se šoka i nevjerice u njegovoj obitelji i među prijateljima, a osobito među njegovim ragbijašima. Bio je poznati ragbijaš, posvećen tom sportu. Posao socijalnog radnika je vrlo nezahvalan, ničim ga ne možete valorizirati. Ovo je bilo upozorenje koje ne smijemo zaboraviti. Treba imati na umu da socijalni radnici pomažu potrebitima, ali također socijalni radnici imaju i svoja prava i treba im odati poštovanje“, kazao je splitski gradonačelnik.

Inače, na poziv članovima Hrvatske komore socijalnih radnika, a pod motom „Svjetlo za Jakova“, jutros u 9,06 sati, u vrijeme kada je Kudrić ubijen, u cijeloj Hrvatskoj socijalni radnici su, na svojim radnim mjestima, zapalili svijeću za sjećanje i poštovanje prema kolegi koji je izgubio život radeći posao socijalnog radnika. Kudrićeve kolege su jutros položile cvijeće na njegov grob, a u 11,30 sati je počeo okrugli stol „Sigurnost djelatnika socijalne skrbi na poslu i u svezi sa poslom“.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba