index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - noću

Otvorena Sveučilišna galerija „Vasko Lipovac“

Ministar kulture Berislav Šipuš otvorio je danas u zgradi Sveučilišne knjižnice u sveučilišnom kampusu Galeriju „Vasko Lipovac“ koja u stalnom postavu ima preko 80 djela velikog umjetnika.

2015_12_14_Lipovac.jpg Otvaranju galerije koja je rezultat suradnje splitskog sveučilišta i Udruge VAL, koja skrbi o Lipovčevom djelu, uz rektora Šimuna Anđelinovića, i Maria Lipovca iz „Vala“, prisustvovali su između ostalih i izaslanik Predsjednice Republike Andro Krstulović Opara, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević te zamjenik župana Luka Brčić.

Prisjećajući se da je Lipovčeve bicikliste vidio prije 30 godina u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu ministar Šipuš je kazao da je Split napokon dobio adekvatan i reprezentativan prostor za velikog hrvatskog i međunarodnog umjetnika. „Ovo je velika stvar za Sveučilište i kampus, za mlade umjetnike kojima će biti otvoren dio prostora za povremene izložbe. Vjerujem da će to puno značiti i za druge studente humanističkih znanosti. Stalni postav djela Vaska Lipovca predstavlja i vrijedan dar Splitu, ali i čitavoj Hrvatskoj pa i šire“ rekao je ministar Šipuš.

Rektor Anđelinović je izrazio je nadu da će galerija i njezin stalni postav biti inspiracija studentima da započnu kreativne, interdisciplinarne projekte. „Vasko Lipovac treba biti inspiracija, ne samo studentima, nego i svima u kampusu koji trebaju djelovati jedinstveno“, kazao je rektor Anđelinović dodavši da im Lipovčeva djela mogu biti trajna inspiracija, kao izvorište Mediterana, kulture i ljepote.

Mario Lipovac iz „VAL“-a, inače umjetnikov sin, izrazio je nadu da će Lipovčeva djela za studente biti podstrek, a da će njima, opet, taj susret s mladim umjetnicima i i znanstvenicima biti inspirirajući. „Otvaranje Sveučilišne galerije Vasko Lipovac prvi je korak u eksperimentalnom programu razmišljanja o jednoj baštini. Cilj projekta VAL je da sa Sveučilištem motiviramo mlade umjetnike, da Sveučilišna galerija bude jezgra njihova okupljanja, mogući podstrek ili uzor za stvaranje novog. Vaskov rad je heterogen temama i tehnikama, kontinuiran, bogat i sustavan te vrlo zahvalan za različite umjetničke interpretacije, kao i za znanstvena istraživanja i valorizaciju“ rekao je Lipovac.

Andro Krstulović Opara kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović podsjetio je na obećanja koja su gradski i županijski čelnici javno dali 2013. godine u vrtu Meštrovićeve galerije prilikom otvaranja Lipovčeve izložbe, te naveo da, uz ovu sveučilišnu galeriju, još čekamo na „drugu fazu“ smještanja bogate umjetnikove ostavštine u nekom gradskom prostoru.
Izaslanik predsjednice Andro Krstulović Opara podsjetio je na obećanja koja su netom nakon izbora dali Ivo Baldasar i Zlatko Ževrnjaja na otvaranju Lipovčeve izložbe u Galeriji Meštrović, kazavši da se sada čeka sljedeća faza smještanja bogate umjetnikove ostavštine u nekom gradskom prostoru. „Nema ljepšeg dana u božićnom ozračju nego razveseliti se činjenicom da se Split širi i prodire u Kampus i da se Kampus približava gradu“ rekao je Krstulović Opara čestitajući zaslužnima na realizaciji ovog projekta.

Prorektor Branko Matulić je naglasio kako ovaj projekt pokazuje stožerno opredjeljenje Sveučilišta da kultura može biti zamašnjak cjelokupne zajednice. „Galeriju vidimo kao mikrokulturni laboratorij gdje se pruža mogućnost znanstvenog istraživanja te povijesno-umjetničkog valoriziranja Lipovčevih djela, ali i kulturnu točku okupljanja u našem nastojanju da se otvorimo prema zajednici“, kazao je prorektor Matulić.
Zamjenik Kovačević se posebno zahvalio obitelji Lipovac na svesrdnom trudu i naporu kojeg su proteklih godina iskazali u pronalaženju stalnog doma Lipovčevih djela te naglasio kako je otvaranje jednog ovakvog kulturnog sadržaja veliki dobitak za grad Split i Sveučilište.
Izložbu je postavio splitski povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević, koji ističe kako je riječ o dinamičnom postavu, koji će se periodično mijenjati u namjeri da se potakne sveučilišne potencijale prema studiranju i istraživanju bogata umjetnikova opusa. „Ovom prigodom izlažu se djela napravljena u svim medijima, od crteža do pune plastike. Najprije su tu „Biciklisti“, koji imaju kultno mjesto u njegovu opusu, a izloženi su prvi put točno prije 20 godina u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Svojom vedrinom i prštećom mediteranskom energijom izazvali su tada urnebesne reakcije kod publike. Zatim, serija „Daskanje“ te više od 40 crteža različitih tema i motiva. Tu je i serija erotski impregniranih skulptura koje do sada nisu izlagane, a publici se nudi i jedan Lipovčev citat – 'Svi ljudi na mojim djelima prežive'“, kazao je Prančević.

Izložba je postavljena na 250 m2 prve etaže Galerije, dok su na drugoj dvije popratne izložbe. Fotografije Rina Efendića koje dokumentiraju nastajanje „Biciklista“, a mlada Danijela Šušak, koja je dobila nagradu na nedavnom bijenalu Split graphic, umjetnikovim slikama i grafikama u svojim radovima dodaje treću dimenziju, pa one postaju „taktilne“.Ovaj dio izložbe će se moći razgledati do 7. siječnja 2016. godine.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba