index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva /2/

Splitski gradonačelnik primio američke vojne zapovjednike

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar primio je danas zapovjednike brodova Ratne mornarice SAD-a predvođenje zapovjednikom borbene skupine nosača zrakoplova, komodorom Bretom C. Batchelderom.

2015_12_07_nosac-aviona-a.jpg Riječ je o skupini brodova u čijem su sastavu nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN 75) i krstarica USS Anzio (CG 68).
Komodor Batchelder je izrazio izuzetno zadovoljstvo prijemom u Splitu i srdačnošću i gostoljubivošću Splićana, iskazavši i oduševljenje gradom, posebno fascinantnim pogledom na grad u večernjim satima, dodavši da je to važno za sve pomorce s brodova koji se trenutno nalaze na kratkom predahu u Splitu. Napominjući da je posjet Splitu vezan i uz suradnju s Hrvatskom ratnom mornaricom on je naglasio da se ta suradnja zasniva na partnerstvu i zajedničkom djelovanju na očuvanju mira.
„Naš posjet pokazuje koliko cijenimo doprinos Hrvatske u očuvanju mira i pomorske sigurnosti u svim naporima NATO-a i Europske unije, ali ujedno i potvrđuje da je splitsko područje sigurno okruženje“, rekao je komodor.
Gradonačelnik Baldasar je naglasio kako su brodovi prijateljskih zemalja uvijek dobrodošli u Split kao potvrda suradnje, ali i s ekonomskog aspekta, napominjući da je riječ o 5.000 pomoraca.
2015_12_07_nosac-aviona-b.jpg„Ova posjeta je potvrda partnerstva i prijateljstva među našim državama u sklopu NATO saveza. Vojni brodovi u naš grad dolaze prijateljski, da bi se malo odmorili prije obveza koje im predstoje. Riječ je primarno dakle o aspektu vojnog partnerstva i sigurnosti, ali je dobrodošao i onaj drugi – ekonomski aspekt. Naime, vaš dolazak za nas predstavlja i ekonomsku dobit, budući da su pomorci s vaših brodova ovdje kao i bilo koji drugi gosti s nekog kruzera“, kazao je gradonačelnik Baldasar.
Američki brodovi će u Splitu boraviti od 5. do 9. prosinca. Nosač zrakoplova biti će usidren ispred Gradske luke, a krstarica će biti na vezu u vojarni Sv. Nikola.Na nosaču ima ukupno 4435 članova posade, dok posadu krstarice čini ukupno 316 članova.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba