index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Završena izrada katastra nekretnina za katastarsku općinu Žrnovnica

Prigodnom svečanošću danas je u Žrnovnici, uz prisutnost predstavnika Grada Splita, zamjenika gradonačelnika Gorana Kovačevića, ravnatelja Državne geodetske uprave Danka Markovinovića, predsjednika Općinskog suda u Splitu Goran Čolaka te Damira Delača iz Geodetskog zavoda Rijeka ...

2015_12_04_zrnovnica.jpg ... kao izvođača radova, obilježen završetak izrade katastra nekretnina za katastarsku općinu Žrnovnica.
Predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnice Milan Stojić je ističući kako se radilo o zahtjevnom poslu naglasio da je jedna od potvrda tome činjenica da se katastar radio više od 11 godina. „Taj posao je kreditiran sredstvima Svjetske banke u iznosu od 5,5 milijuna kuna. Vjerujemo da će od današnjeg dana porasti interes za Žrnovnicu i za investicijama u nju, jer je sređivanje zemljišnih knjiga upravo preduvjet za to“, kazao je predsjednik Stojić.
„Grad Split je ovim dobio da su sve javne ceste, svi putovi i javna dobra, koja nisu nigdje bila upisana niti ucrtana sada postali dio katastra za ovo područje. Tamo gdje je ovo napravljeno povećan je i prihod jedinica lokalne samouprave, tako da to nije bilo samo radi crtanja nego i radi poboljšanja razvoja“, kazao je Damir Delač.
Izražavajući zadovoljstvo završetkom ovog posla i zahvaljujući svima koji su sudjelovali u ovom projektu, zamjenik splitskog gradonačelnika je kazao da ova činjenica puno znači za Split. „Sada se otvaraju mogućnosti gospodarskog potencijala ovog područja. Bez sređenih knjiga nema ni jedne investicije, a Žrnovnica je veliko područje i time veliki potencijal i jedna od budućih lokomotiva razvoja Splita, koji zbog teritorijalne ograničenosti sve svoje prostore mora ravnomjerno i aktivno razvijati za što su osnovni preduvjeti sređene knjige. Sada imamo priliku i da završimo nedovršene ceste i time omogućimo komunalnu infrastrukturu koja je dostojna 21. stoljeća. Istovremeno, za tri tisuće Žrnovničana ovo predstavlja i pravnu sigurnost da raspolažu sa svojom imovinom“, kazao je zamjenik Kovačević izrazivši zadovoljstvo nastavljanjem ovog projekta u Srinjinama te u Sitnom donjem i Sitnom gornjem.
Ravnatelj Markovinović je naglasio kako je sređivanje zemljišnih knjiga i katastra preduvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova. „Aktualno je evidentiranje cesta, jer je to jedna od smjernica ministarstava gdje se mogu povući evropski novci. Prihodi jedinica lokalne samouprave se nakon ovakvog projekta povećavaju tri do pet puta, promet te lakša i brža evidencija nekretnina, njihova prodaja“, kazao je Markovinović. Katastarska općina Žrnovnica je prva k.o. na području Splita gdje će se primjeniti postupanje po najsuvremenijem modelu katastra nekretnina. To znači da su katastarski i sudski podaci na razini zemljišno knjižnog suda objedinjeni, što podrazumijeva potpunu informatizaciju evidencija o nekretninama na spomenutom području. Površina k.o. Žrnovnice je 1.146 hektara sa visinskom razlikom na području k.o. od 1.000 metara.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba