index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

Obilježen blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca

U povodu blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević položio je danas vijenac ispred spomen svjetionika „Pomorac“ na Katalinića brigu za sve poginule i nestale hrvatske pomorce.

2015_12_04_pali_pomorci.jpg Zajedno s njim vijence su položili predstavnici hrvatskog i međunarodnog Sindikata pomoraca.
Ističući da se polaganjem vijenaca odaje počast svim pomorcima, zamjenik Kovačević je kazao kako pomorstvo u Splitu ima dugu tradiciju. „Split je ponosan na tu tradiciju i naše pomorce, koji su obilježili našu povijest kako u gospodarskom tako i u pomorskom smislu. Šteta što danas cijela Hrvatska nije snažnija pomorska zemlja, jer su pomorci na neki način naš najbolji izvozni proizvod doprinoseći tako neposredno i nama u Splitu, ali bi ipak željeli da većina njih radi u hrvatskim, a ne stranim kompanijama“, kazao je zamjenik Kovačević.
Neven Melvan, iz splitske središnjice Sindikata pomoraca je upozorio na brojne probleme s kojima se suočavaju hrvatski pomorci. Kapetan Mario Šarac, inspektor ITF-a je pak izrazio nadu da će se glavni problemi dolaskom nove vlade riješiti na korist pomoraca. „Ne kaže se za ništa da je pomorački život kruh sa sedam kora. To je težak život. Pomorci dok su mladi je koliko toliko lakše, ali kada dođe obitelj onda je to sve teže i teže, pogotovo ako se pri tome još susrećemo s 2015_12_04_pali-pomorci.jpgproblemima koje propisuje država“, kazao je kapetan Šarac. Spomenik palom pomorcu otkriven je 10 rujna. 1958 godine u povodu proslave 16. obljetnice osnivanja mornarice NOVJ 1942. godine u Podgori. Sastoji se od svjetionika, kosturnice i reljefa rad projektanata Ivana Carića i Paška Kuzmanića, svjetionik, uz kojeg je napravljen i spomenik Palom pomorcu, rad Meštrovićevog učenika i suradnika Andrije Krstulovića, pored kojih je grobnica u koju su prigodom otvaranja položeni posmrtni ostaci partizanskog mornara koji je nakon ranjavanja umro na Visu, a da nikad nije identificiran. Svjetionik je obnovljen 2013.godine, 22 godine nakon što je oštećen u napadu na Split 1991. godine.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba