index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Predstavljen projekt Muzeja Domovinskog rata

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, umirovljeni bojnik HV-a Ivica Bubić, pročelnik Službe za kulturu Grada Splita Siniša Kuko i povjesničar Ivan Jurčević danas su javnosti predstavili projekt Muzeja Domovinskog rata, ...

2015_11_27_Muzej_A.jpg ... osnivanje kojeg je formalno i pokrenuto rješenjem gradonačelnika Baldasara 2. rujna ove godine te prihvaćanjem tog rješenja i izvješća gradonačelnika na 29. sjednici Gradskog vijeća 30.rujna.
Govoreći o projektu bojnik Bubić, koji je i predsjednik Povjerenstva za prikupljanje arhivske građe je istakao da će se muzejskom građom nastojati obuhvatiti sve što se tijekom rata događalo od Velebita do Prevlake, na prostoru na kojem je djelovalo više od 40 tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga i MUP-a s područja Splita, u kojem je bilo i zapovjedništvo obrane srednje i sjeverne Dalmacije te zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice, a tijesno se surađivalo i s Hrvatskim vijećem obrane. On je ukazao na važnost stvaranja što šireg fundusa, od dokumenata, oružja, drugih sredstava, do uniformi, fotografija, video i tonskih zapisa, od kojih su mnogi već propali, a mnogi se nalaze u teškom i trošnom stanju. U tom smislu je prikupljanje građe okrenuto kako prema institucijama, tako i prema pojedincima, a za suradnju je posebno pohvalio ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegovog zamjenika Evelina Tonkovića, dok je kritičku opasku uputio ministru obrane Anti Kotromanoviću zbog nekoperativnosti. Govoreći o radnom logotipu muzeja kazao je da ga je izradio pripadnik HOS-a Damir Banić. Za sam Muzej je kazao kako bi se trebao prostirati na površini od oko 3-4 tisuće metara četvornih te da bi trebao biti samoodrživ.
Profesor Jurčević, koji je i sam bio dragovoljac, bio je i osnivač i prvi ravnatelj Središnjeg arhiva MORH-a. Pozivajući javnost da podrži realizaciju ovog projekta, on je kazao da je on postavljen prema stručnim standardima, koji jedini mogu opstati i s kojim se jedino može sačuvati istina o Domovinskom ratu.
„Niti jedno društvo, niti jedna zajednica ne mogu opstati ako ne postoje ovakve institucije koje njeguju njezine duboke identitetske temelje“, rekao je Jurčević, dodavši da će se nastojati pokrenuti uspostavljanje ovakvih institucija i u drugim hrvatskim gradovima.
Ističući da je i sam, kao branitelj ponosan jer sudjeluje u ovom projektu, pročelnik Kuko je iznio kronologiju dosadašnjih aktivnosti te onih koje predstoje kako bi dosadašnje intencije o osnivanju Spomen doma, kao i do sada prikupljena građa prerasle u javnu ustanovu pod nazivom Muzej Domovinskog rata, čime se, kako je istakao, još jedanput prirodno naglašava i metropolitanska uloga samog grada Splita.
2015_11_27_Muzej_D.jpg„Javna ustanova podrazumijeva da građa, kao njezin postav mora udovoljiti visokim standardima muzejske djelatnosti. Odnosno, za postojanje istinskog muzeja moramo imati stručno verificiranu muzejsku građu, po zakonima i standardima struke te je na jednak način nužnost osiguranje i adekvatnog fizičkog prostora za uspostavu muzeja. Okončanjem ovog stručnog posla, procedura za osnivanje muzeja kao javne ustanove podrazumijeva pribavljanje načelno pozitivnog mišljenja Ministarstva kulture RH, nakon čega će Grad Split donijeti akt o osnivanju, koji potom treba dobiti konačno pozitivno mišljenje Ministarstva u smislu sukladnosti sa Zakonom o muzejima. Trenutkom upisa javne ustanove u nadležni registar moći će se reći da je javna ustanova dobila svoju pravnu osobnost, odnosno da je dovršen postupak osnivanja muzeja“, kazao je pročelnik Kuko.
Gradonačelnik Baldasar je najavio kako se nada da će se za dvije godine urediti prostor muzeja i to na Poljudu zapadno od Hajdukovog stadiona, koje zemljište je u državnom vlasništvu.
„Tražit ćemo od DUUDI-ja da nam cijeli kompleks da na raspolaganje. Već smo poslali zahtjev da nam se cijeli prostor da na upravljanje. Tamo ima aktivnosti bez dozvole, ali ćemo početi razgovore da se u dogledno vrijeme one isele i da cijeli prostor damo na urbanističko arhitektonski natječaj kojim bi se trebao definirati izgled budućeg kompleksa koji bi trebao imati i zgrade i vanjski dio i jedan dio bi bio park. Ideja je da tamo možda prebacimo i Pomorski muzej. Vezano za financiranje pozvat ćemo sve u županiji i kolege iz Bosne i Hercegovine da u svojim proračunima predvide sredstva narednih godina koliko bi mogli izdvojiti. To je jedan model, a drugi je izgradnja kroz model privatno-javnog partnerstva za što postoje zainteresiranost. Ideja je da to bude interaktivni muzej kao što je onaj u Sinju posvećen alci. Procjena je da bi vrijednost cijelog projekta iznosila ne manje od 40-50 milijuna kuna“, rekao je gradonačelnik Baldasar, kazavši da će muzej u stvarnom smislu voditi branitelji koji će o svemu odlučivati te dodavši da će ulaz za djecu biti besplatan.
Župan Ževrnja je kazao kako će ući u povijest da je nakon dugo godina pokrenut projekt koji je strateški, a koji čini temelj države.
„U svim udžbenicima iz povijesti i nastavnim satima u osnovnim školama Domovinski rat je zastupljen sa svega pet posto. Držim da bi trebalo biti cijelo jedno polugodište, jer je nevjerojatno da o ključnom vremenu stvaranja i oslobađanja hrvatske države toliko malo učimo, a isto je toliko malo Domovinski rat prisutan u javnosti. Zato je zadnji trenutak da sačuvamo građu i neizmjerno sam sretan što krećemo sa ovim projektom i mi u Županiji ćemo dati punu podršku“, rekao je župan Ževrnja.
Po završetku prezentacije, koja je održana u prostorijama Taekwandoo kluba Monter, u čijem prostoru će se prikupljati, arhivirati i čuvati građa za muzej i o kojoj će izravno skrbiti kustos Mateo Gabrilo, Ratomir Kliškić je predao donaciju – opremu, naoružanje i druge artefakte svoga sina Gorana, poginulog branitelja. Brzojave ovom skupu su poslali i general Damir Krstičević te general HVO-a Željko Glasnović.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba