index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Otvorena izložba grafika Vaska Lipovca

U sklopu VII. Splitgraphic bijenala u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci otvorena je izložba „Grafike 1970. – 1990“, jednog od najistaknutijih splitskih likovnih umjetnika, Vaska Lipovca (Kotor 1931. – Split 2006.).

2015_11_26_lipovac.jpg Na završnoj izložbi ovogodišnjeg bijenala, koja je organizirana uz suradnju s Ateljeom „Vaska Lipovca“ posjetitelji će po prvi put mogu vidjeti pregled grafičkog opusa nastalog tijekom umjetnikovog iznimno plodnog razdoblja od 1970. do 1990. godine, koji sadržava 60-tak grafika.
O djelu Vaska Lipovca, kao i o samoj izložbi na njenom otvaranju u utorak navečer govorili su Siniša Kuko, pročelnik Službe za kulturu Grada Splita, povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, inače autor predgovora u katalogu izložbe te Mario Lipovac, sin velikog umjetnika.
Oni su, između ostalog, ocijenili kako izložba na neki način predstavlja Lipovčevu grafičku retrospektivu.
„Stvorio je specifičnu umjetnost, jedinstvenih dosega. Zbog blagotvornog učinka koje je njegovo djelo uvijek proizvodilo, ono zaslužuje mnogo više od toga da u fragmentima bude izloženo na zidu ove ili one galerije suvremene umjetnosti, ili da stoji u kutu naših tinela“, istaknuo je Belamarić. Inače, Lipovac je dobitnik nagrade „Marko Marulić“ za rad na temu mora na prvom Splitgraphicu 2003. godine. Ove je godine, uz grafike i crteže u prizemlju Stare gradske vijećnice, postavljena i skulptura „Plavo stablo“, koje je još 1996. godine bilo postavljeno u Galeriji Studio Naranča, a potom kao javna skulptura u Vukovarskoj ulici ispred njegovog ateljea.  Izložba će biti otvorena do 7. prosinca ove godine.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba