index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Svijeće u Vukovarskoj ulici za grad Vukovar

Paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice, večer uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Splićani su iskazali pijetet i počast žrtvama i stradanju grada na ušću rijeke Vuke u Dunav.

2015_11_17_vukovar.jpg I ove godine su se pozivu iz Grada da paljenjem svijeća u najdužoj splitskoj ulici simbolično izraze svoj nezaborav za stradalim civilima i braniteljima Vukovara, odazvali predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, brojni građani, staro i mlado, dok su gradske dužnosnike su predvodili zamjenici splitskog gradonačelnika Aida Batarelo i Goran Kovačević, te predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković.

Oni su svijeće zapalili na samom početku Vukovarske ulice ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije, gdje je i prigodnu propovijed održao don Branimir Projić, vojni kapelan HRM-a.
„Već pune 24 godine se sjećamo tog tužnog dana i palimo svijeće, s mišlju i željom da se takvo što više nikad ne ponovi“, rekla je zamjenica Batarelo, dodavši, u odgovoru na upit novinara o mogućem postavljanju spomenika gradu Vukovaru na tom mjestu, kako nema razloga da se to i ne napravi.

Predsjednik Ćurković je pak stavljajući obranu i stradanje Vukovara u kontekst borbe protiv općeg zla kazao kako ta borba mora biti dosljedna. „Ona pripada cijelome čovječanstvu, a sutrašnji dan je simbol takve borbe. Ovo je ujedno trenutak sjete, ali i velikog ponosa koji svi dijelimo“, rekao je predsjednik Ćurković.

2015_11_17_vukovar-2.jpgUmirovljeni bojnik HV-a Ivica Bubić je u ime koordinacije udruga borbenih postrojbi SDŽ, stradalnika, HVIDRA-e, obitelji poginulih branitelja naglasio da je paljenje svijeća simbolično iskazivanje sjećanja na suborce i sve koji su zaslužni za slobodu koju uživamo, a pogotovo na one koji su za nju dali život. „Da nije bilo Vukovara i njegovih heroja, tko zna kako bi završio Domovinski rat. Zato izražavam veliki pijetet prema svim stradalnicima Vukovara, ali i Škabrnje“, rekao je bojnik Bubić.
Svijeće, koje su postavili građani duž Vukovarske ulice, a od kojih 1000 je za ovu priliku osigurao i sam Grad, osvijetlile su i murale na Sućidru koje je u čast Vukovara oslikala Torcida.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je pak, na poziv Udruge hrvatskih branitelja „Sajmište“ i Grada Vukovara, zajedno s gradskim vijećnicima Marijom Sičićem i Damirom Ćosićem Rodom otputovao u Vukovar gdje će sudjelovati u Koloni sjećanja te otkrivanju spomenika poginulim zapovjednicima obrane četvrti „Sajmište“.
U srijedu, 18. studenog, na dan pada Vukovara u Splitu održat će se održati spomen akcija „I u mom gradu Vukovar svijetli“, koju je prije 17 godina pokrenula Splićanka Vini Rakić i koja je prihvaćena u cijeloj Hrvatskoj.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba