index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Započeo tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Scenskim prikazom "Škabrnjska golgota" autorice Mladenke Gruice,  u izvedbi kulturno-umjetničke Udruge sv. Kliment sinoć je u Nadbiskupskom sjemeništu otvoren "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju".

2015_11_09_Škabrnja_i_Vukovar_A.jpg Riječ je o četvrtoj po redu manifestaciji u organizaciji Udruge Banedikt kojom se oživljavaju sjećanja na stradanja i žrtve Vukovara i Škabrnje u studenom 1991. Godine. U ime pokroviteljice, predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, njezin izaslanik Ante Deur je istaknuo kako je nedopustiv zaborav vrijednosti Domovinskog rata, kao temelja stvaranja hrvatske države.
"Moramo mladim naraštajima prenositi što se događalo u Domovinskom ratu, a na satu povijesti u školi naši učenici trebaju učiti kako je stvarana Hrvatska držva", poručio je okupljenima u Nadbiskupskom sjemeništu.

2015_11_09_Škabrnja_i_Vukovar_B.jpgŽupan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja izrazio je žaljenje što se, kaže, na marginu potiskuju vrijednosti Domovinskog rata, kojima se u školskim udžbenicima iz povijesti posvećuje samo pet posto. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako je počašćen što se manifestacija "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju" održava u Splitu, jer upravo su stradanja Vukovara i Škabrnje, navodi, bile prekretnica u Domovinskom ratu. Naglasio je potrebu zajedništva vezano uz Domovinski rat, pozivajući da na skorašnje obilježavanje stradanja Vukovara "odemo svi zajedno, a ne da pravimo dvije, pet ili šest kolona".

"U Vukovaru se trebamo zajedno sjetiti onih koji su nas branili i obranili", poručio je gradonačelnik Baldasar.
Tijekom Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju bit će upriličeno petnaestak događanja - predstavljanja knjiga, izložbe, predavanja, projekcije dokumentarnih filmova.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba