Energetski obnovljena bolnica na Križinama

Bolnica na Križinama  danas je najštedljivija bolnica u Hrvatskoj . Rečeno je to na jutros održanoj svečanosti povodom završetka radova na energetskoj obnovi ove najveće bolnice na našoj obali Jadrana.

2015_11_02_Križine_02.jpg Vrpcu projekta vrijednog 78 milijuna kuna svečano su presjekli najmlađi specijalizant dr. Žarko Ardalić i najmlađa medicinska sestra Marija Podnar, a svečanosti su uz sanacijskog upravitelja dr. Nikolu Kolju Poljaka nazočili gradonačelnik Ivo Baldasar, njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević, ministri Branko Grčić i Siniša Varga, te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Muller.

2015_11_02_Križine_08.jpgRadovi koje je izvela tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja, kao pružatelj usluge energetske obnove, uz angažman još trideset hrvatskih tvrtki sa oko 160 djelatnika, završili su, kako je rečeno, znatno ranije od ugovorenog roka. O zahvatima na energetskoj  obnovi zgrade koji su započeli u svibnju i trajali do rujna 2015. na današnjoj je svečanosti prikazan i kratki informativni film.

Energetsku obnovu pedeset godina stare bolničke zgrade, sanacijski upravitelj KBC-a, Nikola Kolja Poljak, nazvao je povijesnim događajem, a prema njegovim riječima očekuje se da će ukupna ušteda toplinske i električne energije iznositi 56 posto, a vode čak 74 posto u odnosu na stanje prije rekonstrukcije.

2015_11_02_Križine_03.jpg„Uloženih 78 milijuna kuna, vraćat će se kroz uštedu narednih 14 godina, a ukupno je energetski obnovljeno 18.000 kvadrata fasade, 7700 metara četvornih krova, te 8300 PVC i aluminijskih vanjskih zatvora.“, kazao je dr. Poljak.
Najavio je i energetsku obnovu bolnice na Firulama, što je potvrdio i ministar zdravstva, Siniša Varga koji je kazao da je elaborat gotov i da će kroz četiri godine KBC Split biti jedna od najznačajnijih hrvatskih bolnica.

U KBC-u Split, inače, godišnje se 55.000 ljudi hospitalizira, obavi milijun pregleda te tri milijuna dijagnostičkih pretraga.

 
 
Posljednja izmjena: 6.11.2015