index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Na Peristilu organiziran „Doručak na travi“

Najpoznatiji splitski trg, Peristil, danas je u ukupnoj površini od oko 270 metara četvornih prekriven travom. Riječ je o performansu pod nazivom „Doručak na travi“ u sklopu hortikulturnog projekta „Zelenog prstena“ ...

2015_10_26_Performans_01.jpg ... kojim se u organizaciji Zelenih Dalmacije i gradske tvrtke „Parkovi i nasadi“ na simboličan način javnost željelo upozoriti na potrebu stvaranja zelenih koridora u gradu. Projekt je kreiran za potrebe Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita u cilju značajnijeg hortikulturnog poboljšanja zaštićenog UNESCO-vog prostora.
„Misija nam je na svakom mogućem slobodnom mjestu posaditi stabla i zasijati travu i ukrasno grmlje gdje god to dozvoljava infrastruktura i arheologija“ , kazao je Lovre Rumora iz Zelenih Dalmacije.
Prema njegovim riječima Projektom „Zeleni prsten“ definirana su sva mjesta u gradu koja bi se trebala zazeleniti poput Hrvojeve ulice, Prokurativa, Marmontove ulice, a sve kako bi se stvorio zeleni pojas koji će davati prirodni hlad.
„Zeleni Peristil“ posjetila je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Anka Mrak Taritaš koja je kazala da je riječ o hvalevrijednoj akciji.
„Projekt ukazuje na činjenicu da Split ima problema sa zelenim površinama, a rekla bih da postoje povijesno određeni razlozi, jer je Split nastao oko Dioklecijanove palače, međutim, očito je došlo vrijeme i potreba da zelenilo dođe u urbana tkiva. Dobrim promišljanjem Split može dobiti na novim vrijednostima“, istaknula je ministrica Mrak Taritaš.Zamjenik gradonačelnika, Goran Kovačević, inače predsjednik Povjerenstva za izradu Plana upravljanja povijesnom jezgrom, naglasio je kako su zelene politike sastavni dio ove Gradske uprave.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba