index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Obilježena 71. obljetnica oslobođenja Splita od fašističkog okupatora

Svečanom akademijom u Muzeju grada Splita danas je u organizaciji Grada Splita i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita obilježena 71. obljetnica oslobođenja Splita od fašističkog okupatora.

2015_10_26_oslob-splita-3.jpg „Split danas slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj prošlosti koji nikada neće i ne smije biti zaboravljen. Ideali borbe za slobodu i demokraciju, borbe protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi, domoljublje i čovjekoljublje, univerzalne su civilizacijske vrijednosti koje nemaju alternativu. Zajedničko opredjeljenje i nasljeđe antifašizma naš je trajni zalog za budućnost kojeg se Split i Hrvatska nikada neće i ne mogu odreći. Činjenica da se Split oslobodio zahvaljujući partizanima ostat će upisana u povijest i za sva vremena. Danas se s ponosom i pijetetom prisjećamo svih onih najboljih sinova grada koji su dali živote za njegovo oslobođenje od fašističkih okupatora. Na ovaj dan se s ponosom prisjećamo svih onih pripadnika splitske mladosti koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodu svog doma, grada i domovine. Taj antifašistički kontinuitet jedna je od najvećih vrijednosti našeg naroda i građana Hrvatske“, kazao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.
Podsjećajući da se danas obilježava dan kada je Split prije 71 godine Split oslobođen od nacifašističkog okupatora i ustaške vlasti, predsjednik Udruge antifašista Josip Milat je istakao da je svaki drugi građanin bio aktivan u pokretu otpora, da je gotovo svaki treći prošao torture u zloglasnim zatvorima, da je petina odvedena u fašističke logore, da je svaki deseti dao život za slobodu te da je u jesen 1943. godine bio jedini veći grad u Europi koji je oslobođen. Milas je kazao da se u Europi i državama nastalim 2015_10_26_oslob-splita-2.jpgraspadom Jugoslavije s pijetetom odnose prema žrtvama fašizma i doprinosu njihovih boraca antifašističkoj borbi, ističu povijesnu ulogu antifašizma kao civilizacijsku tekovinu, dok u Hrvatskoj kontinuirano i sve agresivnije nastupaju snage koje negiraju značaj antifašističke borbe i antifašizam kao humanističku vrijednost te partizane uporno nazivaju zločincima istovremeno veličajući ustaše - saveznike fašista. „Veličaju tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku. Koliko je bila država pokazuje činjenica da je ni Vatikan nije priznao, a koliko je bila nezavisna pokazuje činjenica da je Rimskim ugovorima postala podanica kralja Italije. Te činjenice brojnim 'hrvatskim domoljubima' i mnogim velikodostojnicima 'crkve u Hrvata' ništa ne znače“, kazao je Milat, dodavši da se godinama u Gradskom vijeću ne prihvaća imenovanja ulice ili trga žrtava fašizma, prvom splitskom partizanskom odredu i da se na postament na Pjaci među povijesne datume upiše i dan oslobođenja Splita.
Na svečanosti, u okviru koje je održan i prigodni program, izaslanik predsjednika SAAB-a RH Krešimir Sršen, je, u ime SAAB-a RH dodijelio priznanja poduzetniku Juroslavu Buljubašiću te splitskim novinarima Ivici Ivaniševiću i Damiru Piliću za promicanju ideje antifašizma i antifašističkih vrijednosti u društvu.
2015_10_26_oslob-splita-1.jpg„Fašizam nije povijesna kategorija. On je svojedobno poražen, ali nije iskorijenjen i na neki bizaran način se danas doima življim nego ikada prije. Jedini je problem u tome što je poprimio stotine lica, što je zaklonjen mnogim demokratskim maskama, ali je tu oko nas i njime se zapravo ne bavi nitko. Ne bavi se država kroz svoje institucije. Ne bave se čak ni obrazovni programi. Njime se bavi samo šačica građanskih aktivista i udruga koje su stjerane na društvenu marginu. Kolega Pilić i ja smo sretni što pripadamo toj manjini i ova nas nagrada ispunjava neizmjernim ponosom“, kazao je Ivanišević zahvaljujući na priznanju.
Svečanosti su prisustvovali preživjeli borci antifašisti, gradski vijećnici, predstavnici Hrvatske ratne mornarice, vijeća nacionalnih manjina, vjerskih zajednica. Prije svečane akademije izaslanstvo Grada, predvođeno gradonačelnikom Baldasarom položilo je vijence na Spomen kosturnicu palima u Narodnooslobodilačkom ratu, na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te na Središnji križ na Gradskom groblju Lovrinac. Cvijeće i vijence su položili i predstavnici Hrvatske ratne mornarice, gradska i županijska udruga antifašista, predstavnici SDP-a i SRP-a. Svi oni su, također, položili i cvijeće na spomen ploču osloboditeljima Splita na Narodnom trgu (Pjaci).

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba