index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - noću

Zahvala Grada splitskim dobrovoljnim davateljima krvi

U povodu 25. listopada, Dana darivatelja krvi,  splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je danas, zajedno sa svojim suradnicima priredio primanje za dobrovoljne davatelje krvi – članove splitskih klubova DDK, kao i članove Kluba DDK Brodograđevne industrije Split te im uručio prigodne poklone.

2015_10_22_ddk.jpg Riječ je o 36 darivatelja, od kojih je šest žena, koji su ostvarili jubilaran broj darivanja krvi (35, 55 i 75 davanja za žene, 50, 75 i 100 davanja za muškarce).
„U svijetu se na različite načine prikuplja krv. U nekim zemljama se čak i plaća. U nas nema novaca, ali postoje i srce i duša i vi ste najbolji primjer za to“, kazao je gradonačelnik Baldasar zahvaljujući dobrovoljnim davateljima krvi na iskazanoj humanosti, kojom su pomagali u liječenju i spašavali ljudske živote.
„Ovdje su davateljice i davatelji koji su ove godine ostvarili jubilarno davanje. Zahvaljujem vam se na vašoj humanosti i upornosti, jer već cijeli niz godina darivate krv. Mnogi nisu ni svjesni što to znači, a među vama ima i onih koji su dali do sada dali skoro 50 litara krvi, a svi davatelji su sigurno spasili desetke i stotine života“, kazao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Tomislav Gojo, koji je napomenuo da je stanje u davalaštvu daleko od idealnog i da Split još uvijek ne zadovoljava potrebe KBC-a, iako ove godine nije bilo ljetnih javnih poziva kao prijašnjih godina, ili u drugim centrima, a broj doza koje prikupe Splićani je iznad hrvatskog prosjeka.
U razgovoru je istaknuta potreba za većim javnim promoviranjem, ali i valoriziranjem davalaštva krvi, za što je dogovoreno da u Crvenom križu naprave prijedloge, koji bi se potom trebali usvojiti na razini grada.
Od jubilaraca primanju su prisustvovale Cikatić Jadranka, Kerum Davorka, Kuzmanić Dobrila (55 davanja), Gregov Verica, Jončić Vinka, Mikelić Darija (35 davanja), Barbarić Stipe, Elezović Milan, Pokrajac Mladen (100 davanja), Balov Josip, Kojić Slavko, Mučić Krste, Romac Andrija, Trebotić Goran, Turinski Joakim, Vulić Branko (75 davanja), Bubalo Zoran, Delić Dražen, Mastilović Blagoje, Matković Joško, Novačić Srećko, Pletikosa Dražen, Radalj Ivica, Tadin Miro, Tica Ljubo i Višić Željko (50 davanja). Uz njih su bili i Bašić Nikša, Brkljačić Kristijan, Delić Rato, Domljanović Božo, Režić Božo, Štambuk Andro iz KDDK Brodosplit.
Davanje krvi je plemenito djelo svakog darivatelja. Svaka sakupljena kap te tekućine je spas čovjeku koji je teško bolestan ili je doživio nesreću. Krv je lijek za kojeg medicina i znanost još nisu uspjeli pronaći zamjenu. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Dobrovoljno davanje krvi nije štetno za zdravlje, jer zdrav organizam uvijek ima dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira razinu željeza u krvi. Određuje se i pripadnost krvnoj grupi, a krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis. Primanju su prisustvovali i Nina Miličević, viša savjetnica gradonačelnika za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, Petar Šimunović, predsjednik klubova DDK u HCK Split te Žana Kožul iz službe DDK HCK Split.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba