index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

U Francusku po iskustva o zaštiti i korištenju kulturne i povijesne baštine

U organizaciji Hrvatske udruge povijesnih gradova, a u suradnji s Francuskom udrugom gradova i regija umjetnosti i povijesti (Association National villes et pays d'art et d'histoire - ANVPAH&VSSP), veleposlanstvom Francuske u RH te regijom Languedoc Roussillon, ...

2015_10_20_francuzi.jpg ... pročelnik Službe za kulturu Grada Splita boravio je u sastavu hrvatske delegacije na studijskom putovanju u Francuskoj u cilju upoznavanja sa sustavom zaštite i prezentacije kulturne i povijesne baštine u Francuskoj te njezinim održivim korištenjem u turističke i općenito gospodarske svrhe.
Tokom višednevnog boravka predstavnicima Splita, Dubrovnika, Karlovca, Klisa, Solina, Trogira i Varaždina predstavljeni su primjeri održivog razvoja gradova sa bogatom povijesnom i kulturnom baštinom i to kako onih velikih (Nimes, Aix-en-Provence, Marseilles) tako i onih manjih (Pezenas, Ceret, Amelie les Bains, Saint Laurent de Cerdans, Sant Joan de les Abadesses, Prates de Mollo). Također, predstavljen je i primjer prekogranične suradnje Francuske i Španjolske u Katalonskim dolinama rijeka Tech i Ter (Les Valldes Catalanes du Tech et du Ter).
Prilikom posjeta upravama gradova i Županiji LanquedocRoussillon, sudionici putovanja su razmijenili iskustva i primjere dobre prakse iz raznih područja: strategije upravljanja i valorizacije lokalne baštine, zaštita kulturne baštine, očuvanja univerzalne vrijednosti UNESCO-a, kandidature za UNESCO, kulture, kulturnog turizma i valorizacije kulturne baštine, umjetnosti i povijesti, tehnologije, obnove kulturnih spomenika, poticanja obrtništva, kulturnih institucija, zaštita i obnova sakralnih objekata, suradnje lokalnih zajednica te razvijati zajedničke srodne projekte od interesa za Grad. S tim u vezi je su bili interesantni razgovori koje su vodili pročelnik Kuko i gradonačelnik Nimesa Jean-Paul Fournier, inače i francuski senator, koji se interesirao za iskustva Splita kao grada pod zaštitom UNESCO-a, koji status želi steći i taj francuski grad. S tim u vezi je državni arhitekt-konzervator Jean-Paul Pribetich (inače hrvatskih korijena) predstavio aktivnosti učinjene kako bi Nimes bio uvršten na listu UNESCO-a 2018. godine, pri čemu se koncept s kojim se konkurira zasniva na kontinuitetu života od antike te uspješnoj integraciji antičke i moderne arhitekture.
U blizini Nimesa posjetili su Pont du Gard, spomenik/teritorij pod zaštitom UNESCO-a, kojeg čine ostaci 50 kilometara dugog rimskog vodovoda (koji je opskrbljivao carski grad Nimes) te 155 hektara prirode (mediteranski krajolik) koji ga okružuje. Zamjenica gradonačelnika Pezenasa, Edith Fabre, zadužena za baštinu, zanate i turizam predstavila je jedinstven način spajanja kulture i turizma te starih obrtničkih zanata. Naime, grad Pezenas je jedinstven je po tome što posebnu pažnju pridaje baš očuvanju starih zanata, a sam gradonačelnik Alain Vogel Singer je začetnik ideje i stvaranje nacionalnog brenda „Patrimoine vivant - Živuća baština“. U Amelie les Bainsu, koji ima problem napuštenih vojnih nekretnina gosti iz Hrvatske su obišli staru - napuštenu Termalnu vojnu bolnicu, gdje im je predstavljen projekt njene obnove (nakon što je zapušteni objekt predan gradu na upravljanje) i to po principu javno-privatnog partnerstva. U Marseillesu, Europskoj prijestolnici kulture 2008. godine su posjetili MUCEM - Muzej civilizacija Europe i Mediterana, koji predstavlja jedinstvenu arhitekturu i njenu uspješnu interpolaciju s obližnjom srednjovjekovnom utvrdom Sain-Jean. Posjet predstavnika hrvatskih povijesnih gradova bio je na neki način uzvratni, jer su prošle godine predstavnici francuskih povijesnih gradova bili u Hrvatskoj. Prema viđenom očito je da postoje sličnosti u potencijalima koje treba iskoristiti, ali kako je i ocijenjeno ne samo na radionicama za dosizanje francuskih rezultata potrebna su, uz normativne pretpostavke i znatno veća financijska sredstva.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba