index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Obilježena 25. godišnjica osnivanja „Škverskog bataljuna“

Danas je u krugu splitskog brodogradilišta obilježena 25. godišnjica osnivanja II. policijskog bataljuna rezervnog sastava MUP-a, poznatijeg kao „Škverski bataljun“.

2015_10_16_Škver_C.jpg Tog 16. listopada 1990. godine su se ispred spomen ploče Škverskim dragovoljcima prisjetili Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit i Mario Tomasović, predsjednik splitske HVIDRE, dok su o važnosti osnivanja bataljuna za obranu zemlje govorili dožupan Luka Brčić i zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević, koji je istakao da su škverani iz trliša među prvima krenuli u obranu zemlje na čemu su im Split i Hrvatska vječito zahvalni.
Potom su na spomen - obilježje u „Parku hrvatskih mučenika“ u Brodosplitu, položeni vijenci i cvijeće te zapaljene svijeće. U ime Grada Splita vijenac su položili zamjenik Kovačević i pročelnik Službe za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Zdravko Parčina.
„Škverski bataljun“ su po njegovom osnivanju uglavnom činili radnici Brodograđevne industrije Split. Prvi zapovjednik je bio 2015_10_16_Škver_A.jpgpukovnik Stipe Bilokapić, njegov zamjenika pukovnik Josip Tešija, a zapovjednici satnija su bili bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Batljun je brojao 340 pripadnika. Bataljun djelovanje počinje 18. siječnja 1991. godine. Odlukom ministra obrane RH Gojka Šuška, 01. lipnja 1991. godine, dobiva zadatak osnivanja 114. brigade HV, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde. Bataljun je imao zadata čuvanja vitalnih objekata u „škveru“, Splitu, Solinu i Kaštelima. Obavljao je kontrolu prometnica i barikada. Važnu ulogu bataljun je odigrao 06. svibnja 1991. godine kada su radnici „škvera“ poveli radnike i građane Splita na prosvjed pred „Banovinu“, tadašnju komandu vojno-pomorske oblasti, osiguravajući skup i paralelno osiguravajući vojarne „Lora“ i „Visoka“ kontrolirajući izlazak JNA na ulice Splita.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba