index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

Krajem godine Grad Split će raspisati novi natječaj za usluge mobilnih timova u palijativnoj skrbi

Slijedom ove godine već uvedene prakse Grad Split će krajem godine raspisati postupak javne nabave (natječaj) kojim će zatražio ponuditelje spremne na davanje usluga mobilnih timova za pružanje palijativne skrbi.

2014_03_15_Banovina_02.jpg Naime, u Gradskoj upravi su već duže vremena bile analizirane mogućnosti za poboljšanje usluga palijativne skrbi za građane Splita. Pri tom se ozbiljno razmatralo i uvjete za osnivanje ustanove za palijativnu skrb, odnosno hospicija. Međutim, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, grad kao jedinica lokalne samouprave nema nadležnost, odnosno ovlast za osnivanje takve ustanove. Stoga je odlučeno da će se do stjecanja mogućnosti za ustanovljivanje takvog rješenja - osnivanje ustanove za palijativnu skrb, taj problem premošćivati plaćanjem usluga mobilnih palijativnih timova, uz pomoć kojih bi se građanima u terminalnoj fazi bolesti (onima koji boluju od teških i neizlječivih bolesti i neovisno o njihovoj dobi) omogućila bolja skrb, a time olakšalo i tešku situaciju u kojoj se, samim tim, nalaze njihove obitelji za dodatna pomoć oko skrbi u njihovom domu.

Temeljem toga je Grad Split u proračunu za 2015. godinu osigurao 300.000,00 kuna za djelatnost palijativne skrbi. U lipnju ove godine raspisan je natječaj kojim se tražilo ponuditelje spremne na davanje usluga palijativne skrbi uz pomoć mobilnih timova. U tu svrhu grad je podijeljen u dvije zone (zapadnu i istočnu), pri čemu je međa bila Dubrovačka ulica, a tražen je po jedan ponuditelj za svaku zonu. Pritom se u natječaj željelo uključiti i udruge civilnog društva, a ne samo zdravstvene ustanove. Zato je natječaj bio koncipiran tako da za jedan dio grada bude odabrana najpovoljnija ponuda udruge, a za drugi dio zdravstvene ustanove, čime se dodatno željelo poduprijeti rad civilnih udruga. Na natječaj se javilo dvoje ponuditelja - za svako područje grada po jedan, s vrlo sličnim ponudama. Izabrana su oba ponuditelja. Za zapadni dio potpisan je ugovor s Ustanovom za zdravstvenu skrb „Ružica“, a za istočni dio potpisan je ugovor s udrugom Vita PLUS. Ugovori ističu krajem ove godine, kada će biti raspisan novi postupak javne nabave za 2016. godinu.

Sustav je organiziran tako da su svi liječnici obiteljske medicine u Splitu obaviješteni o radu mobilnih timova i oni mogu upućivati svoje pacijente u terminalnoj fazi bolesti, odnosno njihove obitelji na palijativne timove i korištenje njihovih uslugu koje se vrše u njihovom domu. S obzirom da, po nekim pokazateljima, javnost nema dovoljno saznanja o postojanju mogućnosti korištenja takvih usluga Grad Split najavom raspisivanja novog natječaja želi doprinijeti širenju spoznaje o postojanju i mogućnostima korištenja mobilnih timova za palijativnu skrb. Pritom treba naglasiti da sastav mobilnog palijativnog tima čine liječnik, medicinske sestre te fizioterapeut s edukacijom i iskustvom iz palijativne medicine.
Ujedno, Grad Split je dao institucionalnu potporu projektu splitske Udruge za hospicij i palijativnu skrb „Prihvaćanje gubitka i proces žalovanja – Psihosocijalna potpora oboljelima od malignih bolesti i obiteljima oboljelih“, kojeg je 28. rujna ove godine prihvatilo Ministarstvo zdravlja. Riječ je o projektu čiji je cilj unaprjeđenje psihičkog zdravlja osoba oboljelih od malignih i kroničnih bolesti i pomoć njihovim obiteljima na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, aktivnom psihosocijalnom potporom kroz individualne i grupne tretmane, edukativne i promotivne aktivnosti, predavanja, radionice, seminare, sastanke, kroz organiziranje zdravstvenih i nezdravstvenih volontera radi sveobuhvatne pomoći oboljelima, za što je Ministarstvo izdvojilo 80.000 kuna.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba