index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Obilježena 11. obljetnica smrti Andrije Bartulića

U povodu jedanaeste obljetnice smrti Andrije Bartulića, heroja Domovinskog rata, pukovnika Hrvatske vojske i predsjednika splitske HVIDR-e, danas je izaslanstvo Grada Splita položilo cvijeće ispred, njemu posvećenog spomenika, na ulazu u garažu u Ulici Ruđera Boškovića.

2015_10_13_Bartulic_B.jpg Cvijeće je položio zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, a svijeću zapalio vijećnik Gradskog vijeća Luka Podrug. Zamjenik Kovačević je pritom kazao da Split ima i da će uvijek imati senzibilitet za sve one koji su stvarali samostalnu Republiku Hrvatsku i koji su je obranili.

„Prije jedanaest godina izgubili smo jednog ratnog heroja koji je sudjelovao u svim vojnim operacijama i koji je jedan od najzaslužnijih zbog kojih danas uživamo u slobodi i neovisnosti naše lijepe Hrvatske. Ovo je najmanje što kao Grad  možemo napraviti i nikad ne smijemo zaboraviti one koji su zaslužni za stvaranje samostalne Republike Hrvatske ii njenu obranu, pogotovo one koji su za to dali svoje živote“, rekao je zamjenik Kovačević.
Na spomen obilježje cvijeće su položili i članovi Bartulićeve obitelji, negdašnji suborci, prijatelji, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te Splitsko-dalmatinske županije.

2015_10_13_Bartulic_A.jpg„Andrija je bio, da citiram naslov jedne knjige 'Ratnik svjetlosti'. Bio je jako plemenit čovjek i ratnik. Bio je presudna figura u obrani grada Zadra i kao zapovjednik voda zaustavio je na pravcu prodora neprijatelja tenkovsku postrojbu gdje je i sam pogodio tenk iako je bio teško ranjen. Andrija Bartulić zasigurno spada u krug izuzetno zaslužnih ljudi u obrani Domovine od srpskog agresora“, kazao je Mario Tomasović, predsjednik splitske HVIDRA-e.

2015_10_13_Bartulic_C.jpgAndrija Bartulić je rođen 1967. godine. U obranu Hrvatske se uključio kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a RH u Splitu. Potom je kao pripadnik 4. gardijske brigade Zbora narodne garde (kasnije 4. gardijske brigade HV-a) prošao sva ratišta. U listopadu 1991. godine, obrani Zadra teško je ranjen. Došao je do položaja zapovjednika 3. bojne. Sudjelovao je u svim velikim operacijama HV-a: Maslenica, Zima 94, Ljeto 95, Skok 1, Skok 2, Oluja, Maestral i Južni potez. Za hrabrost i požrtvovnost u Domovinskom ratu dobio je niz pohvala, medalja i odlikovanja, te pištolj PHP.
Preminuo je od posljedica ranjavanja, zadatih mu u listopadu 2004. godine, baš na mjestu gdje mu je danas spomenik.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba