index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva

Obilježena 70. godišnjica proglašenja „Hajduka“ počasnom momčadi Slobodne Francuske

U kino dvorani „Hajdukovog“ stadiona u Poljudu danas je obilježena 70. godišnjica proglašenja Hajduka počasnom sportskom momčadi Slobodne Francuske.

2015_10_01_hajduk-akrap.jpg To priznanje je klubu u vidu Povelje i Plakete u svibnju 1945. godine dodijelio general Charles de Gaulle, a uručio general Humbolt, glavni zapovjednik francuske vojske na Levantu. Ova svečanost je organizirana u suradnji „Hajduka“, francuskog veleposlanstva u Zagrebu i Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, a u okviru Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, započetog u svibnju i koji obuhvaća preko 150 događanja, među kojima i ovaj.
„Nakon što je obnovljen 7. svibnja 1944. godine na Visu Hajduk je krenuo na ratnu turneju, s koje se najviše pamti utakmica u Bariju 23. rujna te godine protiv reprezentacije Britanske armije, koja je odigrana pre više od 40.000 gledalaca. Na kraju turneje, nakon odigrane utakmice u Libanonu (Bejrutu) 27. svibnja 1945. godine zapovjednik francuskih snaga na Levantu dodijelio je, na svečanoj audijenciji, u ime generala de Gaullea, što je bila potvrda da je Hajduk mnogo više od nogometnog kluba i u sjećanje na koji događaj i mi danas priređujemo ovu svečanost“, rekao je predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić.
Vincent Dalmais, prvi savjetnik u veleposlanstvu i izaslanik francuske veleposlanice u Hrvatskoj je ističući da mu je velika čast biti na ovoj proslavi kazao da je „aktivnost Hajduka simbol slobode i znak neupitnog prijateljstva naših dvaju naroda“ te da je ova velika povijest Hajduka dio zajedničke kulturne baštine.
2015_10_01_hajduk-dalmais.jpgOcjenjujući ovu obljetnicu velikom i važnom u Hajdukovoj povijesti, navodeći da je ovo zajednička proslava i jedna od čvrstih poveznica koje Hrvatska ima s Francuskom, pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu Grada Splita Hrvoje Akrap je naveo kako je Hajduk ono što jeste ne samo po trofejima, nego i po nizu postupaka u povijesti kojima je pokazao svoju snagu i karakter, a time i veličinu. Ustvrdivši da je jedan od najsvjetlijih događaja u povijesti Hajduka odbijanje igranja u talijanskoj ligi, Akrap je kazao da je odlaskom na Vis, a potom i dalje Hajduk promovirao ne samo sport nego i slobodu zbog čega je i dobio ovo priznanje.
Okupljenima su se obratili i pomoćnici ministara kulture te obrazovanja, znanosti i sporta, Boris Postnikov, koji je istakao da je „Hajduk“ prije 70 godina pokazao kako se može biti biti puno više od kluba i izboriti pobjede veće od sportskih“ i Darko Vučić koji je naglasio kako je „Hajduk“ od osnutka 1911. godine bio simbol otpora prema nepravdi, prema svemu što je ugrožavalo slobodu ne samo na terenu, nego i izvan njega“.
Napominjući da je 2013. godine umro Hrvoje Čulić, posljednji igrač Hajduka iz toga vremena, kroničar splitskog sporta Robert Kučić je, govoreći o povijesnom kontekstu i značaju događaja od prije 70 godina zaključio kako je njegovom smrću završena je ova epopeja, ali da Hajduk živi vječno. „Iako znamo da nije najbolji na svijetu i da vjerojatno nikada neće biti osvajač Lige prvaka, kao Barcelona, Real ili Juventus, ali on ima ovu Povelju. Ima povijest i u njoj gestu otpora, kada je u trenucima kada je Europa bila pred najvećim civilizacijskim izazovom, gestom otpora bio, kako se kaže na Plaketi, bio na strani potlačenih naroda i slobodne Europe. Siguran sam da bi Barcelona dala najmanje jednu od pet titula prvaka Europe da može pokazati jednu ovakvu gestu frankizmu, ili Juventus, da može pokazati ovakvu gestu otpora Musoliniju. Dakle, nemamo titule, ali ovo imamo i zato je pogotovo važno sada i svaki put se usprotiviti dijelu kulture koji je prisutan i jak, a koji se ovog dijela Hajdukove povijesti stidi ili ga poriče. Znamo da se i u samom Hajduku ovom dijelu povijesti pristupalo sa smjesom stida i zataškavanja, da su se retuširale slike na kalendarima, da se sakrivalo pehare po grobnicama i ako nešto treba biti poruka s ovog skupa onda treba kazati da se ne može voljeti jedan klub, a da se ne voli njegova povijest i da je ljubav za povijest kluba sastavni dio navijačke ljubavi“, kazao je zaključno novinar i publicist Jurica Pavičić.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba