index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Otpočeli 11. Dioklecijanovi dani

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar otvorio je večeras na Peristilu Dane Dioklecijana – četverodnevnu zabavno povijesnu manifestaciju koja se već jedanaestu godinu za redom održava u Splitu.

2015_08_28_dioklecijan-1.jpg „Ova manifestacija je postala brend po kojem je Split poznat, posebice među turistima“, kazao je gradonačelnik Baldasar te pred razdraganim mnoštvom Splićana i brojnih turista uručio ključeve grada caru Dioklecijanu, vrativši mu, kako je rekao, „nakratko grad na upravljanje. Dioklecijan, kojeg je za ovu prigodu utjelovio glumac Robert Kurbaša i u čijoj je pratnji bila njegova žena Priska, koju je pak utjelovila aktualna miss Universe Hrvatske, Barbara Ljiljak, poručio je okupljenom puku da će u iduća četiri dana teško popraviti ono što su mu učinili od palače, ali da će voditi brigu o građanima te da će vrijediti samo jedan zakon: kruha i igara!

Nakon svečanog otvaranja na Peristilu se održala borba gladijatora u kojoj su sudjelovali vojnici Dioklecijanove legije. Ujedno, na Perstilu su se postrojili snagatori - najjači ljudi na svijetu, koji će u subotu u Splitu sudjelovati na natjecanju Strogman Champins Legue.

Prije samog otvaranja manifestacije, svečana kostimirana povorka predvođena Dioklecijanom i caricom Priskom mimohodom je prošla Rivome, Marmontovom i Ulicom kralja Tomislava do spomenika Grgura Ninskog odakle su se spustili na do Peristila. Nakon otvaranja u Podrumima palače održana je Dioklecijanova večera – „Što su jeli stari Splićani?“.

2015_08_28_dioklecijan-2.jpgUvodno u Dane Dioklecijana u Podrumima je predstavljena brončana maketa Palače vrijednost čije izrade iznosi 350.000 kuna, a naknadno će biti izrađen i kameni postament, vrijedan dodatnih 60.000 kuna.
Za četverodnevnu manifestaciju Dana Dioklecijana Grad je izdvojio 600.000 kuna, a tokom naredna četiri dana, osim brojnih događanja, za građane će biti otvoren obilazak srednjevjekovnog ophoda iznad sjevernih perimetralnih zidina Palače.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba