index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva

Vijenci za Prvi splitski partizanski odred

U povodu 74. obljetnice osnivanja Prvog splitskog partizanskog odreda (11. 08. 1941. g.) te njegovog stradanja (26. 08. 1941. g.) izaslanstvo Grada Splita, predvođeno gradonačelnikom Ivo Baldasarom ...

2015_08_26_Prvi_par_splitski_odred_74_A.jpg ... i u kojem su bili njegova zamjenica Aida Batarelo, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković i saborski zastupnik Marin Jurjević te predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, predvođeni predsjednikom Josipom Milatom položila su danas vijence na Spomen ploču u Vinkovačkoj ulici, na Plokitama.
„S ovog mjesta, prije 74 godine grupa mladih ljudi krenula je u borbu protiv talijanskih fašističkih okupatora nakon čega su krenuli u oružanu borbu protiv ustaša i Talijana. Zbog žrtve koju su podnijeli danas im odajemo dužnu počast“, kazao je Miodrag Mišković, predsjednik Sekcije mladih UAAB-a, pozvavši prisutne da minutom šutnje odaju počast pripadnicima Prvog splitskog partizanskog odreda. Saborski zastupnik Marin Jurjević je istakao da se i ovogodišnjim obilježavanjem obljetnice pokazuje da Split nikada neće zaboraviti svoju rodoljubnu mladost iz 1941. godine, koja je „obranila obraz Splita i žrtvovala svoje živote, nudeći ih slobodi i budućnosti svoje domovine. Nitko nikada ne smije zaboraviti da su se oni otišli boriti protiv onih koji su im došli oteti rodnu grudu i protiv onih koji su tu rodnu grudu dali Talijanima, a to je bila NDH. Oni su krenuli putem časti i slobodoljublja, dalmatinskog dišpeta, otpora prema svima koji su posezali da ga oduzmu njegovim žiteljima. Zato na ovom mjestu treba kazati da je mladost iz 1941., kao i ona koja je 90-tih branila ovaj grad i rodnu grudu zaslužila da se na dostojanstven način obilježavaju datumi kao što je ovaj. Treba kazati svima onima koji negiraju njihovu žrtvu da nitko ne može promijeniti rezultate Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući ovoj mladosti mi smo danas ponosni i dio svjetske antifašističke pobjedničke koalicije. Ma koliko se neki danas trudili da to promijene neće uspjeti sve dok kuca slobodarsko srce grada Splita“, kazao je Jurjević.
Vijence i cvijeće su položila i izaslanstva Radničkog nogometnog kluba „Split“ te Sekcije mladih UAAB-a, kao i bivši - preživjeli suborci.
Polaganju vijenaca su prisustvovali i predstavnici županijskog UAAB-a, kao i stotinjak građana. Nakon što su položili vijence sudionici skupa su autobusom krenuli u Rudušu kod Sinja, gdje su strijeljana 24 borca odreda i gdje će također položiti vijence. Uz njih vijence će položiti i predstavnici Grada Sinja i Udruge antifašista grada Sinja.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba