index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Prvojerarh Srpske Pravoslavne Crkve, Patrijarh srpski Irinej posjetio Split i održao govor u crkvi svetog Dujma

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar susreo se danas s Prvojerarhom Srpske Pravoslavne Crkve, Patrijarhom srpskim Irinejem. Gradonačelnik Baldasar se odazvao pozivu episkopa dalmatinskog ...

2015_08_20_Patrijah_Irinej_C.jpg ... Fotija (Sladojevića) da se susretne s Patrijarhom za vrijeme njegovog posjeta Splitu, u sklopu višednevnog boravka u Eparhiji dalmatinskoj, koju je pohodio u povodu obilježavanja 400. godišnjice osnivanja bogoslovije u manastiru Krka i 100. godišnjice od smrti episkopa dalmatinskog Nikodina (Milaša).
Tokom susreta u Crkvenoj opštini Split i obilaska hrama svetog Save, odnosno njegovih temelja na Obrovu, atmosfera je odisala ekumenizmom, pozivom na mir, toleranciju, okretanje k budućnosti, a bilo je riječi i završetku izgradnje crkve svetog Save, s kojom se stalo 1941. godine.
„Ovo je povijesni trenutak za grad Split, ali i za Pravoslavnu crkvu u Splitu i Dalmaciji“, rekao je gradonačelnik Baldasar zahvaljujući Patrijarhu na riječima „mira, pomirenja, tolerancije, međusobnog uvažavanja Hrvata i Srba. Na žalost, povijest je ostavila tragove i na jednom i drugom narodu, ali, svi ćemo se složiti, s ovim riječima koje ste izrekli to je put zacjeljenja svih rana i za zajednički suživot. Jer nismo samo živjeli jedni do drugih, živjeli smo zajedno stoljećima i onaj tko kaže da smo živjeli jedni kraj drugih nije baš u pravu. U tom smislu pozdravljam2015_08_20_Patrijah_Irinej_Manastir.jpg ljude okupljene ispred vas – moje sugrađane, Splićane i Splićanke koji su danas, zajedno samnom došli pozdraviti Patrijarha, što i jeste dokaz da smo živjeli zajedno stoljećima“, kazao je gradonačelnik Baldasar, dodavši da se s njegove strane ima puna podrška u želji da se dovrši hram svetoga Save. „Već više od godinu dana razgovaramo o tome i poduzeli smo neke aktivnosti i razmatramo sve mogućnosti uz dozvole. Još uvijek postoji veliki naboj, ali uz dobru volju i dozu opreza naš je zadatak da dovršimo pravoslavnu crkvu, ovdje u Splitu, gdje je nekad živjelo mnogo, a danas je ostalo relativno malo vjernika pravoslavne vjere. Naš je zadatak svim vjeroispovijestima dati jednaka prava. Sa svoje strane ja i Gradska uprava ćemo napraviti sve da to guramo i završimo“, kazao je splitski gradonačelnik.
Potom su Patrijarh i gradonačelnik zajedno s pratnjom otišli u crkvu svetog Duje, gdje ih je dočekao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Nadbiskup je kao domaćin upoznao svog gosta sa znamenitostima katedrale i izrazio zadovoljstvo što visokodostojnike Pravoslavne crkve može pozdraviti kao braću u episkopatu. Sam Patrijarh je zamolio da se pomoli pred grobom svetog 2015_08_20_Patrijah_Irinej_E.jpgDujma, kako reče – zajedničkog sveca, jer njegova svetost datira iz vremena kada kršćanstvo nije bilo raskoljeno na katoličanstvo i pravoslavlje.
Nadbiskup Barišić je istaknuo put povijesti o kojem govori katedrala, smještena u najstarije zdanje – Dioklecijanov mauzolej, upozorivši da kada je povijest šutjela ili kada ju se ušutkivalo, događala se povijest nasilja i moći. „Povijest koja ovdje nije šutjela je povijest svjedočenja, slobode, ljudskosti, mira, praštanja…Te povijesti je svjedok bio sveti Dujam. Kad zašuti ova povijest stvaraju se bajkovite politike, zemaljska carstva, koja unose nemir, puno boli, patnji i rana. Nažalost to se događalo i kroz našu daljnju i bližu povijest. Stoga je potrebno da povijest progovori u našim srcima i našim odnosima. Ovo nam je zajednički jezik, pogotovo nama kršćanima. Zajednička nam je tisućljetna povijest, tradicija. Temelj nam je zajednički – Isus Krist pa i sveti Dujam. Puno toga nas povezuje, a malo toga nas razlikuje, a to je nekako prevagnulo. Vidim da nam je svima do toga stalo i želio bih da nam ovaj milosni susret bude poticaj na tom putu govora suradnje, otvaranja, zajedničkog evanđeoskog govora, posebno nas pastira, koji smo odgovorni za naše crkve i naš narod. Potrebni su nam češći susreti, da vidimo da smo isto, da 2015_08_20_Patrijah_Irinej_Sv_Duje_A.jpgsmo jedno“, kazao je nadbiskup Barišić, posebno ističući da to govori i kao predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, napomenuvši i da svećenstvo na tom putu vjernici ponekad pretječu što treba biti poticajno i za crkve.
Patrijarh Irinej je pozdravio u cijelosti govor nadbiskupa zaželjevši da to bude govor obaju naroda, pastira i svećenika i da to prenesu pastvi. „Sve ono što se desilo u našoj tragičnoj prošlosti, a to je tragika dva najbliža naroda, koji govore gotovo istim jezikom, koji su hiljadu godina živjeli zajedno kao jedinstvena crkva je tragedija ne samo naša, nego čitavog kršćanstva. Ono što se desilo na našim prostorima, a strašno se desilo i u čemu su uzeli učešća mnogi predstavnici crkava i to kada kršćanstvo postoji 2000 godina, kada se gradi jedna historija i kultura, koja je temelj cjelokupne istorije i kulture ovih velikih prostora, kakvu poruku mi kršćani možemo 2015_08_20_Patrijah_Irinej_Sv_Duje_poklon.jpgpružiti drugima. Nažalost vodila se velika razlika na nebitnim pitanjima, koja se tiču učenja istočne i zapadne crkve. A mi smo toliko sjedinjeni, toliko nam je ono najbitnije zajedničko, a nažalost ono što nas razdvaja postalo je mnogo važnije, učinilo je ne samo da smo prestali biti jedno, nego i neprijatelji – strašna rana na crkvi Hristovoj“, rekao je patrijarh Irinej. On se založio da kršćanstvo ne bude filozofija, nego život. On je pritom uputio riječi molbe nadbiskupu „čija riječ se uvažava“, da se založi za završetak izgradnje hrama svetog Save. „Hram nikome ne može donijeti zlo. U Beogradu imamo nekoliko katedralnih katoličkih hramova i shvaćamo to kao dio duhovnog bogatstva našega grada. Očekujem od vas preuzvišeni da kažete svoju riječ i da taj problem koji odavno postoji – da se nastavi gradnja hrama posvećenog svetitelju koji je uvažavan od predstavnika zapadne crkve, kao i od muslimana“ rekao je patrijarh Irinej. Njegov govor u crkvi svetog Dujma ima povijesni značaj, jer je riječ o prvom obraćanju jednog patrijarha Srpske pravoslavne crkve u splitskoj katedrali.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba