index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Osnivanje regionalnog centra za profesionalnu rehabilitaciju

Radi usklađenja s aktualnim pozitivnim propisima u vezi problematike rehabilitacije, rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom, u tijeku su razgovori o osnivanju Centra za profesionalnu rehabilitaciju u Splitu.

2014_04_10_Split_D.jpg Naime, od stupanja na snagu novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom  (NN-157/13 i 152/14) predstavnici Grada Splita, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, te Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u više navrata razgovarali su o osnivanju regionalnog Centra za profesionalnu rehabilitaciju u Splitu.

Unatoč tome što u Splitu djeluje ustanova DES, koja vrši rehabilitaciju, odnosno  radno osposobljavanje osoba s invaliditetom i pomoć u njihovom zapošljavanju na otvorenom tržištu rada, potrebno je dodatno unaprijediti i uskladiti s novim propisima problematiku osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom propisano je osnivanje centara za profesionalnu rehabilitaciju u Republici Hrvatskoj na novim osnovama. Centre osniva Republika Hrvatska i jedinice lokalne samouprave.

Uloga budućeg Centra za profesionalnu rehabilitaciju je organizacija i izvođenje profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom.

Pravo na profesionalnu rehabilitaciju stječe osoba s invaliditetom kojoj je nadležno tijelo vještačenja utvrdilo preostalu radnu sposobnost.
Pravo na profesionalnu rehabilitaciju je pravo osobe s invaliditetom na korištenje usluga centra za profesionalnu rehabilitaciju utvrđenih individualnim planom profesionalne rehabilitacije.
Osoba s invaliditetom ima pravo na profesionalnu rehabilitaciju po općim programima, a ako je to potrebno zbog vrste i težine invaliditeta ili uspješnosti rehabilitacijskog procesa i u posebnim školama i ustanovama za profesionalnu rehabilitaciju, po prilagođenim ili posebnim programima.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba