index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Split obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Lovrinac i pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u blizini Gradske uprave u Splitu je počelo obilježavanje dvadesete obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

2015_08_04_sredisnji-kriz.jpg Izaslanstvo Grada Splita u kojem su bili gradonačelnik Ivo Baldasar, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković te zamjenici gradonačelnika Aida Batarelo i Goran Kovačević i gradski vijećnici, uz predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Splitsko-dalmatinske županije, Ureda državne uprave, Hrvatske ratne mornarice i PU Splitsko-dalmatinske, na Gradskom groblju Lovrinac, položili su vijence i zapalili svijeće ispred Središnjeg križa, na Groblju hrvatskih branitelja te na Spomen obilježju poginulim bošnjacima – muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu, a prigodne molitve su održali kapelan HRM-a Branimir Projić i pomoćni imam Denis efendija Žepčan.
Vijenci su potom položeni i ispred spomenika u Parku hrvatskih branitelja kod zgrade Gradske uprave s koje je jutros simbolično izvješena dvadesetmetarska hrvatska trobojnica.
Gradonačelnik  Ivo Baldasar ovom je prigodom naglasio važnost akcije "Oluja" kojom su oslobođena okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, te čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svojim sugrađan8-2015_08_04_park-branitelja.jpgima, a posebno roditeljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja.
„Ovo danas je bilo veličanstveno, nikad više branitelja, nikad više ljudi u zajedničkom nastupu i to je ono što nas čini veselim i ponosnim. Split pokazuje svoje lijepo lice u ovakvim prilikama i na taj način svi zajedno odajemo počast braniteljima i svim hrvatskim građanima koji su doprinijeli tome da danas živimo u republici.“, rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar.
„S odmakom od 20 godina vojno-redarstvena operacija Oluja zrcali se u svoj svojoj dubini i snazi kao kamen temeljac za uspostavu mira ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini kojoj je prijetio rat velikih razmjera.“, kazao je Mario Tomasović, predsjednik splitske HVIDR-e i podsjetio da je Hrvatska prije dvadeset godina izvojevala pobjedu kojom joj je vraćen njen ustavnopravni poredak.
Za Ivana Turudića, predsjednika županijske udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora današnji dan je posebno emotivan, jer se, kako je rekao, prisjeća svojih poginulih prijatelja. „ Ovo su dani kad se prisjećamo svih naših žrtava, a onda ćemo se sutra u Kninu svi pomalo razveselit:“, kazao je.
9-2015_08_04_zastava-banovina.jpgObilježavanje Dana pobjede i i domovinske zahvalnosti nastavlja se misom zahvalnicom koja će se služiti s početkom u 19 sati u crkvi svetog Dominika u Hrvojevoj ulici, nakon koje će se formirati mimohod branitelja koji će sa zastavama ratnih postrojbi proći preko Rive do pozornice postavljene na Trgu Franje Tuđmana.
Prigodni program na pozornici na Rivi započet će u 20 sati, a vodit će ga dramski umjetnici Pere Eranović i Joško Ševo. Na pozornici će nastupiti KUD „Filip Dević“, a nakon svečanog dijela programa u kojem ćemo se prisjetiti vojno-redarstvene akcije "Oluja" održat će se koncert grupe Dalmatino. Nakon završetka svečanog dijela programa građanima će biti podijeljeno oko 750 kilograma pečenih srdela.Prigodni program upriličit će i vatromet s Gata sv. Nikole na kojemu je danas privezana ratna topovnjača "Šibenik".

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba