index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Objavljeni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava trgovačkim društvima  i obrtnicima na području grada Splita u 2015. godini

Grad Split je 30. srpnja 2015. godine objavio Natječaj za dodjelu potpora malom gospodarstvu grada Splita u 2015. godini i Natječaj za dodjelu potpora obrtništvu grada Splita u 2015. godini, a sve u svrhu jačanja malog gospodarstva ...

2014_04_10_Split_C.jpg na području grada Splita. Riječ je o natječajima kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva trgovačkim društvima i obrtima i to u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 kn, što bi značilo da su sredstva za realizaciju ovih natječaja povećana za više od dvostruko u odnosu na 2014. godini kada je ukupni fond sredstava za ovu namjenu iznosio 700.000,00 kn.

Ovo je već šesta godina u kojoj Grad Split objavljuje natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava subjektima malog gospodarstva na svom području s tim da je ove godine, promijenjen koncept dodjele sredstava na način da su objavljena dva natječaja i to jedan namijenjen isključivo trgovačkim društvima, a drugi obrtima. Razlog tome je što su, od ukupno 42 korisnika sredstava potpore u 2014.godini, njih samo 4 bila obrti. Sada ukupan iznos za realizaciju potpora za trgovačka društva iznosi 1.100.000,00 kuna, a za obrtnike 400.000,00 kuna.

-Ukupan iznos dodijeljenih sredstava kroz potpore u proteklih pet godina iznosio je 3,06 milijuna kuna, a samo za ovu godinu osigurali smo milijun i pol kuna u tu svrhu. To, dakle, jasno govori koliku važnost ova gradska uprava daje malom gospodarstvu. Subjekti malog gospodarstva jedni su od glavnih nositelja gospodarske aktivnosti i vrlo je važno omogućiti im kontinuiran rast i razvoj, povećanje kvalitete proizvoda i usluga, očuvanje postojećih radnih mjesta te stvoriti preduvjete za nova zapošljavanje. – kazao je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević ističući da je Grad Split ovaj program dodjele potpora male vrijednosti u obliku bespovratnih sredstava namijenjen subjektima malog gospodarstva grada Splita kreirao u suradnji s Udruženjem obrtnika Split, Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

-Izuzetno nam je drago što je Grad Split prepoznao važnost obrtnika kao pokretača cjelokupnog gospodarstva i prihvatio našu  inicijativu da se ove godine po prvi puta posebno izdvoje sredstva za obrtnike u sklopu dodjele potpora malom gospodarstvu grada Splita. Pored toga, redefiniranjem uvjeta omogućeno je sudjelovanje puno većem broju obrtnika, što će sve u konačnici uvelike olakšati obrtnicima dobivanje tih sredstava, kazao je Neven Kačić Bartulović, predsjednik Udruženja obrtnika Split dodajući da će Udruženje animirati obrtnike da se u što većem broju uključe u navedeni program, a Stručna služba Udruženja bit će im na raspolaganju za davanje svih potrebnih informacija, uputa i pomoći u svezi prijavljivanja na predmetni natječaj.
Odvajanjem natječaja omogućeno je sudjelovanje većeg broja obrtnika s obzirom da do sada natječaju nisu mogli pristupiti obrti koji su u sustavu poreza na dohodak i to paušalni obrti zbog nemogućnosti prilaganje obvezne dokumentacije iz natječaja. Zbog toga je, u dogovoru s Udruženjem obrtnika Split, obvezna dokumentacija prilagođena na način da  i paušalni obrti  imaju mogućnost prijave na natječaj.

Natječaji su odvojeni i kako bi se putem kriterija prednosti za dodjelu sredstava potpore, sredstva što više usmjerila obrtima odnosno trgovačkim društvima koji obavljaju specifične djelatnosti odnosno koji se nalaze na specifičnim područjima.  Kriteriji su razrađeni na  način da prednost pri dodjeli sredstava ostvaruju trgovačka društva koja obavljaju djelatnosti iz područja kreativne industrije i prerađivačke industrije (proizvodnja) te obrti koji imaju status tradicijskog ili umjetničkog obrta, koji obavljaju prerađivačku djelatnost (proizvodnja) i koji obavljaju obrt unutar stare gradske jezgre. Na ovaj način nastoji se pomoći malim tradicijskim, umjetničkim obrtima te proizvodnim obrtima kojih je sve manje unutar „stare gradske jezgre“ da revitaliziraju svoje obrte i uz pomoć suvremenije opreme i tehnologije stvore unikatne proizvode visoke estetske vrijednosti.

Što se tiče trgovačkih društava, potiče se prerađivačka djelatnost (proizvodnja) i kreativna industrija. Split se sve više okreće tzv. „čistoj industriji“ iako su u najvećoj mjeri zastupljene uslužne i financijske djelatnosti. Grad Split želi i dalje biti prepoznat kao grad-šampion turizma, ali, također, i kao grad novih tehnologija. Naime, u Splitu je sve prisutniji čitav niz manjih poduzetnika koji su okrenuti novim tehnologijama, a IT sektor doživljava ekspanziju u posljednjih desetak godina, pa se nastoji što više podupirati i ovaj sektor s obzirom da je industrija osnova i pokretač gospodarstva.

 Posebice valja istaknuti kreativnu industriju koja predstavlja impresivnu gospodarsku granu jer pokazuje otpornost na negativna gospodarska kretanja, a upravo Split ima velike resurse i mogućnosti za razvoj kreativnih industrija (arhitektura, dizajn, filmska industrija, razvoj novih medija i sl.), koje mogu znatno utjecati na daljnji razvoj lokalnog gospodarstva.

Sredstva potpore trgovačkim društvima odobravaju se maksimalno za 50% troškova izvršenog ulaganja, a najviše do 30.000,00 kuna, dok se sredstva potpore obrtnicima odobravaju za 80% troškova izvršenog ulaganja, a najviše do 15.000,00 kn.
Sredstva potpore dodjeljuju se za pokriće troškova izvršenog ulaganja u 2015. godini i to isključivo u razdoblju od dana objave do dana završetka natječaja.
Natječaj je otvoren do 1. listopada 2015. godine, a objavljen je i na službenoj internetskoj stranici Grada Splita  www.split.hr na kojoj se mogu pročitati svi detalji te preuzeti potrebni obrasci.

Molimo vas da sukladno uređivačkoj politici vaše medijske kuće upoznate javnost s ovim informacijama.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba