index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Nastup maorske Kapa haka grupe „Te Roopu Tarara o Aoteraroa“

U organizaciji Grada Splita i splitske Turističke zajednice, a u suradnji s  Hrvatsko-novozelandskim folklornim ansamblom „Kralj Tomislav“ u petak navečer splitskoj se publici na pozornici na Rivi predstavila maorska plesno-pjevačka skupina Kapa Haka  imenom „Te Roopu Tarara o Aoteraroa“, ...

2015_07_18_Maori.jpg što bi na hrvatskom jeziku značilo “Ujedinjeni sa Hrvatima Novog Zelanda”.
Skupna sastavljena od troje mladića i četiri djevojke Splićanima i njihovim gostima udijelila je  djelić svojih narodnih plesova i pjesama, a u naš grad su stigli uz pomoć Gorana Kovačevića, zamjenika splitskog gradonačelnika koji je vidio njihov nastup u Zagrebu i oduševio se njihovim umijećem  nakon čega im je ponudio i gostovanje u Splitu.

Inače, ova Kapa Haka skupina zajedno sa KUD-om “Kralj Tomislav”, društvom naših Hrvata koji žive u Novom Zelandu, na svojoj hrvatskoj turneji imaju organizirane nastupe u dvanaest gradova, a do sada su imali nastupe u Zagrebu, Tučepima, Podgori, Metkoviću, Međugorju (BiH), Korčuli i Splitu.

Najveći pljesak u njihovom splitskom nastupu dugom dvadesetak minuta izazvao je Haka ples, po kojemu su Maori i najpoznatiji u svijetu. Plesom se priziva moć predaka, Boga rata i plaši se protivnika. Taj njihov ritual karakteriziraju iskolačene oči, isplaženi jezici onih koji plešu, energično udaranje po butinama i podlakticama, a sve to prate blagi koraci nogu koje su blago savijene u koljenima.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba