index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

U Zagrebu potpisan Sporazum o statusnim promjenama postojećeg Centra za autizam

Zamjenica gradonačelnika Splita Aida Batarelo danas je u Zagrebu potpisala Sporazum kojim se postavljaju temelji za osnivanje Centra za autizam sa sjedištem u Splitu. Sporazum o statusnim promjenama postojećeg Centra za autizam Zagreb potpisali su i ministrica Milanka Opačić ispred  Ministarstava socijalne ...

2015_07_16_centar_za_autizam_02.jpg  politike i mladih, ministar Vedran Mornar ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel budući da će i Rijeka osnivati svoj centar.
Ovakvom rješenju problematike za osobe iz autističnog spektra prethodili su dugogodišnji napori da se na što kvalitetniji način postave, ovaj put pravi, temelji za njihovu skrb. Budući da dosadašnji pokušaji nisu davali rezultata ovaj Sporazum predstavlja uspjeh svih, kako djece s poremećajima iz autističnog spektra, tako državnih i lokalnih vlasti, i društvene zajednice u cjelini.

Prilikom utanačenja sadržaja teksta Sporazuma naročito se vodilo računa o mišljenju struke, uzimajući u obzir sadašnji zakonski okvir, a ostavljajući prostora za njegovo unapređenje.

„Splitski Centar za autizam vidim kao viziju novog početka sustavne brige za sve osobe s autističnim teškoćama u vidu stvaranja regionalnog centra i objedinjavanja svih sadržaja odgoja, obrazovanja i rehabilitacije“, rekla je zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma u Zagrebu.
Naime, skrb osoba s poteškoćama iz autističnog spektra u Republici Hrvatskoj riješena je tek djelomično. Postojeći zakonodavni okvir je manjkav, te se u tom smislu do sada najviše postiglo u Gradu Zagrebu, koji je osnovao „svoj“ Centar za autizam u Zagrebu 1983. godine – s ustrojbenim jedinicima u Splitu 1997. godine i u Rijeci 1996. godine. Ustrojbene jedinice u Splitu i Rijeci nisu imale pravnu osobnost, kao ni prateće resurse nužne za njihov kvalitetan rad, ali u vrijeme osnivanja već samo njihovo postojanje predstavljao je velik iskorak u odnosu na dotadašnje stanje. Međutim, odmah po osnivanju ustrojbenih jedinica pokazali su se ti i brojni drugi  nedostaci, tako da se odmah pojavila i potreba za promjenama.

Međuresorna radna skupina Vlade RH početkom veljače 2015. godine pokrenula je nove  pregovore o rješavanju statusa Centra za autizam Zagreb i njegovih ustrojbenih jedinica u Splitu i Rijeci.

2015_07_16_centar_za_autizam_01.jpgOd početne ideje međuresorne radne skupine da se ustrojbene jedinice u Splitu i Rijeci ukinu, a dotadašnji korisnici i djelatnici pripoje nekoj od osnovnih škola, što je za predstavnike Grada Splita bilo neprihvatljivo (jer predstavlja veliki korak unazad u odnosu na postignute standarde i skrb nad osobama iz autističnog spektra, a protiv kojeg rješenja je i   struka - profesori sa Rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, kao i udruge roditelja osoba s autizmom), uspjeli smo se izboriti za sad najbolje rješenje, a to je osnivanje splitskog (i riječkog) Centra za autizam kao samostalnih pravnih osoba, kao obrazovnih (školskih) ustanova, s idejom da iste budu zametak budućih regionalnih centara za autizam, kao i  za zadržavanje svih odraslih korisnika još godinu dana do njihovog prijelaza u ustanovu socijalne skrbi.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba