index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Otvoreno 61. Splitsko ljeto

Premijerom opere „Samson i Dalila“ Camillea Saint-Saënsa u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je otvoreno 61. izdanje Splitskog ljeta, najznačajnije kulturne manifestacije u gradu pod Marjanom.

2015_07_02_Splitsko_ljeto.jpg Splitsko ljeto, koje se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike  službeno je otvorio njen izaslanik Andro Krstulović Opara, upravo i ističući kako je nacionalni karakter manifestacije svojim pokroviteljstvom  prisnažila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„Kažu da ovogodišnje Splitsko ljeto nema više nacionalni karakter. Pozdravljam najave ministra kulture Berislava Šipuša koji želi zakonski regulirati i te kriterije, odajem priznanje intendantu Goranu Golovku, njegovim suradnicima i umjetnicima što su unatoč svemu stvorili ovogodišnji festival na radost vjerne, ali i buduće publike koja, siguran sam, neće primijetiti izostanak tog atributa“, kazao je Krstulović Opara.

Ministar Šipuš je čestitao organizatoru Splitskog ljeta - Gradu Splitu i splitskom HNK-u te poručio da će u predstojećih mjesec dana, za trajanja ove manifestacije, biti pregršt glumačkih, opernih, koncertnih i glazbenih ostvarenja visoke klase. „Splitsko ljeto čini identitet grada i države“, zaključio je ministar Šipuš.
Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je istakao da je Splitsko ljeto perjanica hrvatske kulture te okosnica splitskog turizma i „zaštitni dio splitskog kulturnog identiteta“.

Uvod u otvaranje 61. Splitskog ljeta bio je program nazvan „Šušur prid teatrom“ na Trgu Gaje Bulata ispred teatra. Pritom je okupljene građane, prolaznike, turiste i uzvanike zabavljao, za ovu priliku oformljeni Glumački bend „Dramska pauza“. Glumci Trpimir Jurkić, Goran Marković, Bojan Brajčić, Pere Eranović i Duje Grubišić su uz pjesmu izgovarali monologe iz predstave „Smij i suze starega Splita“. Potom je sopranistica Antonija Teskera izvela Tijardovićevu ariju „Daleko me biser mora“. Ansambl ovoljetne dramske premijere „Nevidljivi grad“ odigrao je dio predstave koja će biti praizvedena 21. srpnja, a solisti Baleta dio „Bolera“.

Tom prigodom je na kazališnu zgradu podignuta zastava Splitskog ljeta, a glumac Mirko Kraljev je s balkona kazališta pozvao publiku da u što većem broju posjete priredbe ove velike kulturne manifestacije.
U predstojeća 32 dana na 19 lokacija bit će izvedene 52 koncerta, mjuzikla, operne, dramske, plesne predstave te izložbe.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba