index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Niemann

Završen dvogodišnji projekt „Jadranska mreža za transfer tehnologije“ Sveučilišta u Splitu

Prigodnom svečanošću te predstavljanjem ostvarenih rezultata danas je obilježen završetak dvogodišnjeg projekta „Jadranska mreža za transfer tehnologije“ (TTAdria), kojeg je koordiniralo Sveučilište u Splitu, kojem događaju je prisustvovala i Ela Žižić, ...

2015_07_09_jtt.jpg ... pročelnica Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove Grada Splita. U okviru projekta potaknut je razvoj transfera znanja i tehnologije te komercijalizacije istraživačkih rezultata na visokoobrazovnim i javnim istraživačkim institucijama, što bi trebalo doprinijeti povećanju konkurentnosti malih i srednjih tvrtki na lokalnom i međunarodnom tržištu te ukupnom gospodarskom razvoju regije.
Ovaj projekt je okupio 16 partnerskih i 11 suradničkih institucija, a sufinanciran je s 750.000 eura iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost Europske Unije u sklopu „Fonda za ulaganje u znanost i inovacije – faza II“, komponente IPA IIIc, koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ukupna vrijednost projekta je 6,8 milijuna kuna, što ga čini najvrjednijim projektom financiranim iz sredstava EU, koji koordinira Sveučilište u Splitu.
U okviru projekta, između ostalog je pruženo više od 280 usluga savjetovanja u razvoju novih projekata. Uspostavljena je baza od 986 tvrtki s kojima je Ured za transfer tehnologije splitskog Sveučilišta u stalnom kontaktu, na događanjima organiziranima u okviru projekta sudjelovalo je 376 sudionika iz tvrtki i 668 istraživača. Više od 50 istraživačkih grupa je mapirano prema njihovim kompetencijama i ekspertizama. Potpisano je 10 ugovora o suradnji između gospodarstva i istraživača. Pripremljeno je 20 projekata spremnih za komercijalizaciju, od čega je njih 11, u vrijednosti od 3,3 milijuna kuna nominirano za program agencije HAMAG-BICRO za potporu transferu tehnologije. U toku su i pregovori za licenciranje tehnologije jednoj inozemnoj tvrtki. Kroz projekt je izravno zaposleno sedam mladih stručnjaka. Otvarajući skup, rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović je kazao da ovaj projekt za Sveučilište ima dvije značajke. „Jedna je da se otvaramo prema vani i želimo ga izraziti u svim našim dokumentima u vidu toga da naši studenti idu na nastavu i praktična iskustva stječu u poduzećima, a istovremeno da poduzeća pomoću znanstvenog rada podižu na veću razinu svoje gospodarske kapacitete i da svi skupa u tome profitiramo. S druge strane je otvaranje prema unutra. Jutros smo dogovorili formiranje predinkubacije, inkubacije i tehnološkog parka. Zajedno s partnerima – Županijom i Gradom Splitom te ostalima odredit ćemo termine u kojima ćemo napraviti ove korake. Do nove godine moramo imati osnovan tehnološki park i predinkubacijski park te studentski inkubator, a potom ostale institucije i dokumente potrebne za ovaj transfer. U ovom projektu je ostvaren velik broj praktičnih primjena znanosti, a bez toga nema napretka društva“, kazao je rektor Anđelinović.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba