index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva

Mimohod alkara splitskom Rivom

U povodu 300. obljetnice Sinjske alke večeras je u Splitu je održan mimohod alkara i alkarskih momaka. Mimohod je održan u organizaciji grada Splita, grada Sinja i Viteškog alkarskog društva.

2015_07_06_alkari.jpg Od zgrade „Banovine“, zapadnom obalom sve do istočne preko Rive, gradom je prodefilirala povorka koju je činilo 120 alkara i alkarskih momaka pod punom opremom sa 25 konja. Alkare i njihove momke predvodili su vojvoda Ante Vučić, alajčauš Ivica Filipović Grčić i arambaša Ivo Vukasović. Na čelu povorke bili su splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević, zamjenica sinjskog gradonačelnika Kristina Križanac, predsjednik Alkarskog društva Stipe Jukić, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović, direktorice splitske i sinjske Turističke zajednice Alijana Vukšić i Jelena Bilić, gradski vijećnici, pročelnici splitskih gradskih službi te drugi brojni predstavnici javnog života.
Mimohod je predstavljao pravu atrakciju, tako da su ga cijelom dužinom puta oduševljeno pozdravljali Splićani i turisti koji su se zatekli u šetnji obalom. Time je i postignuta glavna namjera organizatora – promoviranje alkarskih nadmetanja, kao drevne tradicije Cetinskog kraja, kojima se čuva uspomena na pobjedu nad Turcima 1715. godine, koja igra je postala i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a.
2015_07_06_alkari2.jpgSličan mimohod Viteško alkarsko društvo već je održalo u Zagrebu i Bruxellesu, a defile alkarske čete i alkarskih momaka u Splitu je prvi takav u gradu pod Marjanom, ali vjerojatno ne i posljednji s obzirom da je splitski gradonačelnik, pozdravljajući Sinjane izrazio nadu da će se ovakvi spektakularni mimohodi kroz Split održavati i ubuduće uoči alkarskih nadmetanja u kolovozu u Sinju. „Nadam se da bi to doprinijelo zajedničkoj promociji kako Splita tako još više Sinja i cijele Cetinske krajine“, rekao je splitski gradonačelnik. Podsjećajući na slavnu tradiciju Alke i zahvaljujući se Splitu na promociji zamjenica Križanac i predsjednik društva Jukić pozvali su Splićane i njihove goste da dođu u Sinj na ovogodišnje alkarske svečanosti kojima će se proslaviti „300-ta čudesna obrana grada Sinja“. Ovogodišnja nadmetanja počinju 8. kolovoza utrkom za Čoju, a istog dana predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović će u Sinju u sklopu Alkarskih dvora otvoriti Muzej Sinjske Alke.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba