index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Gradonačelnik Baldasar obišao odlagalište smeća na Karepovcu

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, danas je, na poziv Građanske inicijative Karepovac-drugo lice Splita, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Ćurkovićem i gradskim vijećnicima obišao Karepovac, kako bi svi zajedno stekli uvid u aktualno stanje na odlagalištu smeća.

2015_07_03_karepovac.jpg „Maksimalno se trudimo da ublažimo neugodne mirise. To pak nije jednostavno. Tek kada se napravi kompletna sanacija to će se potpuno otkloniti“, kazao je gradonačelnik Baldasar odgovarajući na pitanja tamošnjih građana kada će se sanirati stanje, koje ljeti postaje teško izdržljivo za normalno življenje. „Grad Split bi za mjesec dana mogao početi sanaciju počevši od donjeg dijela. Oko gornjeg dijela ima još imovinsko pravnih problema. Međutim to ne možemo početi, jer čekamo Regionalni centar za zbrinjavanje smeća u Lećevici, koji prvo mora biti otvoren, a nakon toga ćemo mi zatvoriti Karepovac“, kazao je splitski gradonačelnik izrazivši žaljenje što sve općine i gradovi, koji iskrcavaju smeće na Karepovcu, ne sudjeluju ravnopravno u rješavanju ovog problema. „Prave se kao da to nije njihov problem, a mi ga rješavamo“, ocijenio je gradonačelnik Baldasar, dodavši da se još ne zna koliko će to koštati, napomenuvši da sredstva postoje te da će se dio sredstava dobiti od Fonda, ali i da je unatoč tome prerano govoriti o cijeni dok se ne krene u sanaciju.
Što se tiče prigovora građana da je za posljednjeg boravka na Karepovcu najavio početak radova na sanaciji u proljeće, a sada je ljeto i radovi još nisu počeli, gradonačelnik Baldasar je ponovio da, na žalost, prava sanacija može biti urađena tek kada se napravi Centar u Lećevici.
Građani su prigovorili i da se 50-tak posto smeća donosi iz drugih općina i gradova, a koje ne pokazuju zainteresiranost za rješavanje ovog problema, potkrjepljujući tu tvrdnju podatkom da se na današnji susret od 22 načelnika i gradonačelnika u županiji uz splitskog odazvao tek gradonačelnik Solina te da određena mjesta imaju i tri puta više smeća po glavi stanovnika od grada Splita. Oni su upozorili i na nedovoljno selektiranje i recikliranje smeća. Tako su iznijeli podatak da primarna selekcija otpada iznosi oko 1,1 posto, premda su gradovi, općine i županija preuzeli obavezu da će ona do 2020. godine iznositi 50 posto. Ukazali su i na to da cijeđenje otpadnih voda stvara jezera gdje se roje insekti, a istovremeno se, pogotovo navečer, kada pada tlak, stvaraju nepodnošljivi uvjeti za življenje vezano za smrad i komarce.
2015_07_03_karepovac-2.jpgDirektor „Čistoće“ Miroslav Delić je kazao da je u proteklih godinu i pol dana napravljena ograda u dužini 2,5 kilometara te da je posađen „zeleni zid“, dužine cca 500 metara, sa stotinjak borova s južne strane odlagališta. Također, promijenjen je režim rada, pogotovo ljeti, a uvedena je i zabrana ulaska na odlagalište po završetku rada strojeva. „Postavili smo mjerne postaje među kućama za mjerenje čestica u zraku, a sada mjerimo i plinove. Prvi rezultati pokazuju da prekoračenja dozvoljenih granica nema. Odlagalište ima nus pojave i nitko ne može negirati da tu postoje mirisi koji utječu na kvalitetu života. Čarobni štapić ne postoji i ne može se preko noći riješiti stanje koje traje 50 godina na 240 ha pod smećem, ali se nadamo da ćemo, krenuvši velikim koracima, krenuti i sa sanacijom, u što spada i saniranje otpadnih voda i otplinjavanje“, kazao je direktor Delić, upozorivši da je problem primarne selekcije općeprisutan pa su tako spremnici u gradu poluprazni, a u kotarevima Varoš i Grad su porazni što pokazuje kako građani shvaćaju svoju obavezu prema recikliranju. Zamjenik župana Ante Šošić je kazao da će se sa projektom Lećevice stići u zadatim rokovima do 2018. godine. „Optimist sam, mada je za to trebalo pribaviti više od 70 dokumenata, od analiza, studija utjecaja na okoliš…….., šest pretovarnih stanica, Centar. Stigli smo sve centre u Hrvatskoj koji su bili daleko ispred nas. Činjenica je da za Split okolni gradovi nisu podmetnuli leđa, a da je Split korektno primao otpad iz drugih gradova i općina, ali na žalost zakon kaže da je obaveza grada Splita sanirati Karepovac. U punoj mjeri će se to moći nakon izgradnje centra u Lećevici“, kazao je zamjenik Šošić rekavši i da su u pripremi lokacijske dozvole za pretovarne stanice i sam Centar.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba