index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Gradonačelnik Baldasar primio nobelovca Stiglitza

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, zajedno sa svojim zamjenicima i članovima Odbora za provođenje gradskog projekta NobelST, primio je danas Josepha Eugena Stiglitza, dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade (za ekonomiju 2001. godine i za mir 2007. godine).

2015_05_26_stiglitz-2.jpg „Izuzetna je čast da nam je u goste stigao dvostruki nobelovac. Razgovor je bio interesantan, jer su profesora interesirale neke stvari izvan uobičajenog protokola u ovakvim prilikama. Tako se raspitivao o ekonomskom sustavu, ovlastima gradonačelnika, pogotovo u odnosu na Vladu te kako ja gledam na aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Među opservacijama koje je dao je najinteresantnija ona prema kojoj, izlaskom iz recesije, građani u SAD pokazuju da nemaju toliko povjerenja u središnju vlast koliko imaju u pojedine gradonačelnike, za koje smatraju da su to osobe koje trebaju izvući zemlju iz krize i oporaviti je, u smislu da oni trebaju stvarati nova radna mjesta i da su gradonačelnici velikih gradova najmjerodavniji u stvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti. Naravno, govorimo o velikim gradovima Los Angeles, San Francisko i New York. Ja sam mu kazao da, nažalost, mi nemamo takve ovlasti, ali mi se čini da se povijest ponavlja na čudan način, tako da nije isključeno da ćemo i mi ponovo doći u situaciju, kao što su nekada davno gradovi bili važniji od države, kao i u SAD da će veliki gradovi biti važniji od središnje vlasti“, kazao je gradonačelnik Baldasar.
2015_05_26_stiglitz-1.jpgNobelovac Stiglitz je razgovor ocijenio vrlo interesantnim. On je potvrdio da se uglavnom razgovaralo o položaju gradova u sustavu ekonomije i njihovom utjecaju na njen razvoj, odnosno o procesima decentralizacije vlasti. Kada govorimo o decentralizaciji mogu reći da su gradovi u SAD dobili veću ulogu i ljudi od njih očekuju da u najvećoj mjeri rješavaju probleme, odnosno da budu ti koji će rješavati one probleme koji se ne rješavaju na nacionalnoj razini“, kazao je nobelovac istaknuvši da mu je dolazak u Split bio vrlo interesantan i ugodan. Značajnim je ocijenio suradnju sa Sveučilištem, ali i činjenicu da je imao priliku upoznati dalmatinsku obalu i uživati u prekrasnim ljepotama ovog podneblja.
Primanju su prisustvovali i dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Željko Garača te deset studentica i studenta Ekonomskog, Filozofskog, Medicinskog, Kineziološkog i Pravnog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Na kraju primanja nobelovac Stiglitz, inače profesor na Sveučilištu Columbia u New Yorku, se upisao u Spomen knjigu grada Splita.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba