index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Riva_3

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Boris Ćurković primio predsjednika Skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Boris Ćurković primio je danas predsjednika Skupštine Grada Zagreba Darinka Kosora, kojom prilikom su razgovarali o mogućnostima suradnje dvaju gradova.

2015_05_16_kosor.jpg Govoreći o sadržaju razgovora, dvojica predsjednika, koji su se danas prvi put sreli i upoznali, na konferenciji za novinare su istakli da se oba grada susreću sa sličnim problemima, ali i da poduzimaju slične aktivnosti. S tim u vezi su istakli gubitak značajnih sredstava koje su imali Split i Zagreb zbog promjene zakona o porezu na dohodak, pri čemu je Split izgubio skoro 50 milijuna kuna, a Zagreb 780 milijuna, što je značajno pogodilo mnoge korisnike proračuna u oba grada. Stoga se i u Splitu i u Zagrebu traže načini kako ispunjavati svoje obaveze, posebno one u sferi socijale, zdravstva i svih drugih korisnika gradskog proračuna. Također, u Splitu se vodi rasprava o izmjenama GUP-a i s tim u vezi predstoji sjednica Gradskog vijeća, a u Zagrebu je odlučeno da se sa izmjenama GUP-a ide u kolovozu ili rujnu. Intencija je da se mijenjanjem planova omogući poduzetnicima i građanima da mogu investirati u poslovne ili stambene objekte, a i da se do kraja godine završi s procesom legalizacije.
"Razgovarali smo o načinima buduće suradnje Splita i Zagreba. Utvrdili smo da za to postoje velike mogućnosti. Veću pažnju posvetili smo mogućnostima suradnje na planu obrazovanja i razmjene iskustava te đaka i studenata kao i suradnji na području kulture, pogotovo jer nam predstoji vrelo splitsko ljeto s mnogo turista, tako da bi nam suradnja na području kulture sa Zagrebom uvelike pripomogla, a i bolje bi se zbližili i time otvorili prostor za daljnju suradnju, posebno na ekonomskom i svakom drugom planu. Kao realni političari znamo da je ovo početak i da za početak ne možete staviti sveobuhvatno 10 – 15 točaka, nego trebamo krenuti od jedne i onda postupno razvijati svakojaki oblik suradnje u obostranom interesu", kazao je predsjednik Ćurković. "Razmatrali smo mogućnosti suradnje dva najveća grada u Hrvatskoj. Mala smo zemlja i mali narod, a nemamo dovoljno suradnje između regija, županija i velikih gradova. Mislim da baš Split i Zagreb, kao dva najveća grada trebaju dati početni primjer. Ako neće surađivati dva najveća grada, a tko će onda? Jedini ozbiljni potencijali u Hrvatskoj su u najvećim gradovima i tu najviše toga možemo potaknuti i biti generatori gospodarskog razvoja i svega ostalog. Za početak smo se dogovorili da to bude u sferi obrazovanja i kulture. Na polju kulture možemo mnogo napraviti. Nama u Zagrebu bi bilo interesantno vidjeti repertoar iz Splita, a vjerujem da bi i Splićanima, kao i brojnim turistima bilo interesantno vidjeti ponudu Zagreba. Vjerujem da će ovaj sastanak rezultirati konkretnim dogovorom u sferi kulture. U području obrazovanja to bi bila razmjena osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Kultura je najbolja za početak, a kasnije se to može razvijati u razmjeni iskustava u području gospodarstava, urbanističkog planiranja", rekao je predsjednik Kosor.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba