index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Otvoren edukacijski projekt „Poslovni uzlet grada Splita“

Gradonačelnik Ivo Baldasar, župan Zlatko Ževrnja, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros te glavni urednik „Poslovnog dnevnika“ Mislav Šimatović danas su u Splitu otvorili besplatnu edukaciju namijenjene poduzetnicima i obrtnicima ...

2015_05_15_poslovni-1.jpg ... te svima zainteresiranima za unaprjeđenje svojih poslovnih znanja i vještina, koja se održava u okviru projekta „Poslovni uzlet grada Splita“.
„Poslovni uzlet je kao glavnu temu uzeo turizam, premda bi se moglo reći da je glavna tema kako pomoći poduzetnicima. U mojoj praksi gradonačelnika svi poduzetnici koji dođu imaju relativno iste probleme. Riječ je o imovinsko pravnim problemima, dokumentaciji koju grad ili županija trebaju izdati, a sve ostalo je manje bitno. Ti problemi su vezani uz naše naslijeđe. Drugi ključni problem kojeg vidim je neefikasnost gradske uprave, odnosno administracije. Ta neefikasnost je vezana na pozitivne propise koji koče brzu i efikasnu pomoć koju bi mi vama trebali pružiti. Dok na nivou države ne budemo riješili probleme vezane za javnu upravu nećemo se maknuti s mjesta. Dakle, ključni problem je javna uprava na svim razinama, od države do najmanje općine. Stoga pozivam Vladu da hitno krene u reformu javne uprave, jer sve ostalo ćemo riješiti mi operativci zajedno s vama poduzetnicima brzo i efikasno“, kazao je splitski gradonačelnik.
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić je izjavio da aktivnosti koje Vlada poduzima vezano za poduzetnike su širokog dijapazona. „Riječ je o, prije svega, nikad zabilježenom iznosu izravnih potpora poduzetništvu, prije svega baziranom na europskim fondovima. Riječ je o preko 4,5 milijardi kuna grantova za dio kojih su već raspisani natječaji. To je snažna financijska poluga s kojom poduzetnici mogu biti znatno konkurentniji nego su bili do sada. Ove godine je stupila na snagu mjera naplate PDV-a po naplaćenoj realizaciji. To nije proizvelo negativne fiskalne posljedice, već naprotiv, u prva četiri mjeseca ove godine imamo manji deficit za 2,5 milijardi kuna nego prošle godine. Pritom je prihod od PDV-a porastao za 1,5 milijardi kuna, što znači da mjere koje poduzimamo za poduzetnike daju efekte. Pojačana ekonomska aktivnost pomaže konsolidaciji proračuna. Također, skidamo teret parafiskalnih nameta koji ukupno na poduzetništvo i građane iznose 6,5 milijardi kuna. Među njima su i smanjivanje članarina za komore za 10 posto za što se nadam da će obje komore prihvatiti, potom smanjenje skupih liječničkih provjera za poduzetnike koji se bave specifičnim djelatnostima“, kazao je potpredsjednik Vlade Grčić.
2015_05_15_poslovni-2.jpgZamjenik ministra Pros je kazao kako je „Poslovni uzlet“ dobra prilika za poduzetnike da se informiraju o stanju u gospodarstvu, trendovima u poslovanju, financijskim instrumentima i mogućnostima koje su na raspolaganju, posebno kada govorimo o nepovratnim sredstvima iz EU. „Nikada više sredstava malom gospodarstvu nije bilo na raspolaganju, nego sada, jer je do 2020. godine na raspolaganju 7,5 milijardi kuna i već su u toku dva javna poziva. Jedan vezan za izgradnju i proširenje kapaciteta, a jedan za ulaganje u opremu, koji vrijede 1,12 milijardi, a do kraja godine slijede pozivi ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna, usmjereni u turizam, internacionalizaciju poduzetničke infrastrukture, inovacije, jačanje poduzetničkih vještina i umrežavanje poduzetnika“, rekao je zamjenik Pros. Nakon otvaranja održana je panel diskusija pod nazivom „Od ideje do uspješnog biznisa – dobri primjeri iz prakse“, u kojoj su, između ostalih, sudjelovali i Ela Žižić i Siniša Kuko, pročelnici Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove, odnosno Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba