index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - noću

Rodinova Meditacija izložena u Galeriji Meštrović

Ministar kulture Berislav Šipuš otvorio je večeras u Galeriji Meštrović izložbu „Rodinova 'Meditacija' u Splitu“, koja se organizira u suradnji s Musée Rodin, a u okviru manifestacije „Rendez vous - festival Francuske u Hrvatskoj“.

2015_05_08_rodin.jpg Riječ je o jednom od najznačajnijih djela Augustea Rodina, brončanom kipu, koji nosi i naziv „Unutarnji glas“ i koje je inspiriralo Ivana Meštrovića za izradu mramorne „Psihe“ 1927. godine, kipa, koji je ujedno i središnji izložak njegovoj Galeriji u Splitu.
Otvarajući izložbu, ministar Šipuš se zahvalio svima zaslužnima za postavljanje Rodinovih skulptura u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u sklopu izložbe „Rodin u Meštrovićevom Zagrebu“, otvorene 5. svibnja, u sklopu čega je i u Splitu izložena „Meditacija“. U Parizu smo 2012. godine u vrtu Augustea Rodina vidjeli Meštrovićeva djela i čini se da je već onda u glavi našeg Andre Krstulovića Opare zaiskrila ideja da bi se u jednom drugom vrtu, u ovakvom ozračju i ljepoti, moglo pojaviti i djelo Augustea Rodina. Veliki broj skulptura tog genijalnog umjetnika stiglo je u Zagreb u jedan od ponajboljih izložbenih prostora u ovom dijelu Europe. Trebamo zahvaliti i sudbini što smo se našli pred licem jednog velikog umjetnika koji ugošćuje jednog drugog umjetnika, svog prijatelja, bez obzira na to što su ih razdvajale godine. Prijateljstvo očito nema granica, kao što ih nema ni umjetnost“, kazao je ministar Šipuš povezujući prijateljstvo Rodina i Meštrovića s prijateljstvom Hrvatske i Francuske.
2015_05_08_rodin-2.jpgPrisjećajući se da su, u vrijeme dok je još bio turistički vodič, turisti ostajali bez daha kada bi ih doveo u Galeriju, gradonačelnik Ivo Baldasar je kazao kako vjeruje da bi i Rodin i Meštrović ostali bez daha kada bi u prekrasnom ambijentu Galerije vidjeli „Psihu“ i „Meditaciju“. „Kao da su ta dva djela čekala da se konačno spoje u nečemu što dva velika prijatelja i umjetnika nisu dočekali. Ali vjerojatno su sada negdje tu, gledaju s punim zadovoljstvom na nas sve skupa koji smo se došli ovdje njima pokloniti i meditirati zajedno s 'Meditacijom' i 'Psihom'“, rekao je splitski gradonačelnik.
Donedavni ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, sada savjetnik Predsjednice Republike za društvene djelatnosti, Andro Krstulović Opara, koji je autor splitske izložbe i koautor projekta „Meštrović – Rodin“. „Prije 101 godinu Rodin je svojem prijatelju Meštroviću u prepisci obećao pokloniti 'Meditacije' koje je Rodin nazvao 'unutarnji glas'. Ubrzo započeo 1. Svjetski rat, a Rodin je umro 1917. godine i 'Meditacije' nikad nisu došle Meštroviću. U svojoj memoriji Meštrović je duboko pohranio Rodinove 'Meditacije' i 1927. gradi svoju vilu u Splitu - sada muzej koji nosi njegovo ime i za nju stvara mramornu skulpturu 'Psihe' nadahnute 'Meditacijama'. Danas, 101 godinu nakon Rodinova obećanja brončana skulptura „'Meditacije' je u Splitu skupa s Meštrovićevom 'Psihom'. To su dvije sestrinske skulpture i fenomenalno je da su sada skupa u Splitu.“, kazao je Krstulović –Opara, dodavši da se „vrijednost umjetničkog djela ne broji s brojem izloženih primjeraka, nego je 2015_05_08_rodin-3.jpgmoguće ispričati s jednim jedinim“.
Ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu Luc Levi je kazao da se otvaranjem izložbe u Splitu slavi snažne veze Rodina i Meštrovića u kojima je „isprepleteno nadahnuće, divljenje i umjetničko nadahnuće“. „Djelo Rodina ujedinjuje pristupačnost, svevremenost i univerzalnost. Rodin savršeno utjelovljuje bliskost i međusobno prožimanje hrvatske i francuske kulture. Jedan od dokaza je i činjenica da među učenike i duhovne nasljednike francuskog umjetnika ubrajamo i Ivana Meštrovića, genija hrvatskog kiparstva 20. stoljeća“, rekao je Luc Levy,
V.d. ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir je u ime domaćina izložbe istakla da su kustosi Galerije Meštrović i Umjetničkog paviljona u Zagrebu suvereno odgovorili svim zahtjevima struke i organizacije i stali uz bok francuskim kolegama, pokazavši visoke standarde hrvatske muzeologije. Izložba će biti otvorena do 20. rujna.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba