index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Procesijom i misnim slavljem proslavljen blagdan svetog Dujma i Dan grada

Svečanom procesijom i misnim slavljem, kojeg je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, brojni vjernici i Splićani danas su na prepunoj Rivi proslavili blagdan zaštitnika grada svetog Dujma i Dan grada Splita.

2015_05_07_Procesija_03.jpg U procesiji i na misi sudjelovala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, zajedno sa svojim savjetnikom Androm Krstulovićem Oparom, gradonačelnik Ivo Baldasar, njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, crkveni velikodostojnici, gradski vijećnici, predstavnici županije, Hrvatske ratne mornarice, predstavnici pravosuđa i sveučilišta, članovi konzularnog zbora u Splitu, veleposlanici, predstavnici bratskih i prijateljskih gradova, susjednih gradova i općina, predstavnici javnog, kulturnog, sportskog života grada, a njima su se po izlasku s Peristila pridružili i brojni građani.

Uvod u misno slavlje dao je Ante Mateljan, prefekt Nadbiskupskog sjemeništa kazavši kako je tužno danas gledati ovu našu domovinu. „Gdje je nestao ponos, nada, zajedništvo, pouzdanje u Boga i Bogorodicu? Danas smo robovi onih koji žele uništiti brak i obitelj, onih koji donose zakone i uredbe koje smrde nečovječjem“, kazao je prefekt Mateljan zatraživši od prisutnih da se zapitaju za kim ovaj narod ide.

2015_05_07_Procesija_06.jpgGovoreći nakon njega, nadbiskup Marin Barišić je današnji dan nazvao najznačajnijim događajem zajedništva. „Dujam nas svaki dan prati i sluša, ali danas silazi s oltara hodi s nama u prostor svakodnevni. Prostor Rive postaje proširena katedrala, Dujmom želimo vidjeti Split i domovinu njegovim pogledom“ rekao je nadbiskup Barišić.
Nadbiskup Hranić je u svojoj propovijedi upozorio na sve veći broj mladih i obrazovanih ljudi koji odlaze iz Hrvatske. „Bolno je i žalosno gledati kako se toliki turisti dolaze diviti ljepoti, kulturi i tradiciji naše zemlje, a mi našu mladost, naše hrvatske mladiće i djevojke, već fakultetski obrazovane, šaljemo u inozemstvo, umjesto da im omogućimo da unaprjeđuju ovu našu zemlju i društvo te biološki osnaže naš narod koji stari i pomalo nestaje“, kazao je nadbiskup Hranić.

2015_05_07_Procesija_05.jpgNapominjući da starješine nisu samo biskupi i svećenici, odgovorni za crkvene zajednice, nego su to i oni kojima na lokalnim i na parlamentarnim izborima povjeravamo odgovornost i koji je prihvaćaju, on je upozorio da tako „starješinama često postaju i svi oni koje legalno izabrani sa sobom dovode po gradskim odjelima, državnim ministarstvima, u upravu i javna poduzeća, po stranačkoj ili nekoj drugoj liniji te ih postavljaju na ključna, a često i na sporedna mjesta da im za nešto zahvale ili da ih tako kupe. Vjernici, katolici i svi kršćani koji pripadamo Isusovim učenicima trebali bismo pokazati da se i poslije dobivanja povjerenja na parlamentarnim izborima može i treba čestitije, ljudskije, poštenije, na dobrobit svih, a ne samo nekih“, istakao je nadbiskup Hranić u svojoj propovijedi. Euharistijsko slavlje završeno je pjesmom „Zdravo Djevo, kraljice Hrvata“ te pjevanjem hrvatske himne „Lijepa naša.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba