index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Svečana sjednica Gradskog vijeća Splita u povodu Dana grada i blagdana svetog Dujma

U povodu Dana grada i blagdana svetog Dujma u Hrvatskom narodnom kazalištu danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, ujedno, predsjednik vijeća Boris Ćurković i gradonačelnik Ivo Baldasar zaslužnim Splićanima i organizacijama uručili nagrade Grada.

2015_05_06_nagradeni-hnk.jpg Pozdravljajući prisutne uzvanike i goste predsjednik Ćurković je rezimirao rad Gradskog vijeća u protekloj godini, navevši da je u tom razdoblju održano ukupno 15 sjednica od kojih čak osam tematskih na kojima je obrađeno 245 točaka dnevnog reda te usvojen 61 opći akt. On je ocijenio da su pritom gradski vijećnici dali neprocjenjiv doprinos da ti akti i rad Gradskog vijeća budu što bolji. „Kao gradski vijećnici prošle godine smo obilježili niz datuma iz starije i novije hrvatske povijesti. Posebno smo bili prisutni na svim skupovima kod odavanja počasti hrvatskim braniteljima, koji su, ne samo obranili ustavni poredak Republike Hrvatske, nego i potvrdili vrijednosti sadržaja Povelje UN od 1991. do 1995. godine. Nadam se da će ovo Gradsko vijeće na jednoj od narednih sjednica smoći dovoljno snage i mudrosti da onima koji su prije 74 godine uložili svoje živote u stvaranje te iste Povelje UN, s kojima je Hrvatska primljena kao priznati i ugledni član međunarodne zajednice, da ćemo im odati dužni pijetet“, rekao je predsjednik Ćurković. „Današnja sjednica je posvećena laureatima. Na žalost nekima se priznanja dodjeljuju posthumno. Te naše laureate povezuju tri karakteristike: ljudskost, solidarnost i nesebičnost - karakteristike koje i te kako danas nedostaju u cijelom svijetu. No oni su svojim zalaganjem i nadasve svojom ljudskošću pokazali kakav čovjek treba biti, kakav građanin Splita treba biti. Pomagati djeci, pomagati onima koji nemaju – to je najuzvišenije što čovjek može dati drugom čovjeku. Oni su podstrek svim građanima Splita da u svom dnevnom radu budu što bolji i što ljudskiji spram svojih sugrađana. Sutra je veliki dan ovog grada. Već 17 stoljeća slavi se sveti Dujam. Imamo veliku sreću. Živimo u lipom i šesnom gradu. Lipši teško da može bit, ali može bit šesniji. Sutra neka ovaj grad obuzme poznati mediteranski šušur i u to ime vas sve pozdravljam najlipšim pozdravom na svitu: veseli i zdravi bili“, poručio je predsjednik Ćurković.

Ističući da u ovoj prigodi osjećamo poseban ponos i radost, sjećajući se slavnih dana i brojnih zaslužnih Splićanki i Splićana koje je dao ovaj grad i koji su nas zadužili, gradonačelnik Baldasar je rekao da je „učiti iz prošlosti i graditi bolju budućnost naša je obaveza i zadaća. Poštovati sve žrtve koje su utkale ono najvrednije pa i svoje živote, u slobodu koju danas uživamo, civilizacijska i elementarna ljudska potreba na kojoj možemo graditi budućnost bez ideoloških i političkih razmimoilaženja“.

„Ne želim biti gradonačelnik koji na bilo koji način podupire podjele na ideološkim ili drugim osnovama, iako shvaćam da je to još uvijek, politički oportuno. Povjerenje građana dobio sam, između ostalog, jer sam obećao bolju budućnost kroz zajedništvo a ne podjele i na tome ću ustrajati, bez obzira na otpore s kojima se svakodnevno suočavam. Zajedništvo, ljudskost i znanje u službi napretka vrijednosti su na kojima možemo temeljiti iskorak, društveni, politički ali prvenstveno gospodarski, koji znači bolji život u gradu koji je predodređen da bude uistinu razvijena mediteranska metropola“, kazao je gradonačelnik Baldasar, istakavši da se u protekle dvije godine, od kada je on „za kormilom grada“, radilo ustrajno i odlučno na  poboljšanju standarda života Splićana i na stvaranju temelja za novi gospodarski uzlet Splita. „Kao odgovorni političari, bilo na vlasti ili opoziciji, dužni smo građanima nuditi realna rješenja i surađivati kad god je interes Grada u pitanju. Jer interes Grada i bolji život naših građana daleko su važniji od dnevne politike i ideoloških antagonizama. Činjenica je da smo u nešto više od 600 dana mandata, u još uvijek otežanim okolnostima recesije i krize, pokrenuli oko 3 i pol milijarde kuna dogovorenih projekata i još 4 i pol milijarde investicija koje planiramo pokrenuti.Svi ti projekti: gradski, državni i privatni, zajedno su ključ za pokretanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Da brojke nisu samo suhoparno slovo na papiru svjedoči početak gradnje predugo iščekivane škole na Pazdigradu, POS-ovi stanovi na Kili, čvrsti temelji za konačno rješavanje Karepovca u narednoj godini, odmakli radovi na izgradnji šetnice od Zapadne obale do Matejuške, prihvatilište za naše beskućnike, socijalna samoposluga,dječja igrališta, uređenje cesta, priprema za izgradnju nužno potrebnih garaža i parkinga itd. Racionalnim i odgovornim raspolaganjem proračunskim sredstvima, očuvali smo financijsku stabilnost Grada, podmirili smo preko 100 milijuna kuna starih dugova, uložili u ono što je prioritet našim građanima i otvorili se prema privatnim inicijativama kao glavnom pokretaču gospodarskog rasta i razvoja. Inozemni mediji ocijenili su naš grad najugodnijim gradom u Hrvatskoj za život i rad. Takva procjena sigurno nije bez temelja i razloga, no biti ću uistinu zadovoljan kada mi sami budemo osjećali da smo uredili grad po mjeri čovjeka, ne samo za našu mladost nego za sve naše građane“, rekao je splitski gradonačelnik pozvavši sve da se počnu baviti svojim poslom, a da povijest prepuste povjesničarima. Gradonačelnik se na kraju zahvalio svima koji „svojim radom i entuzijazmom nesebično daju dio sebe kako bi najljepši grad na svijetu bio i grad najhumanijih, najvrjednijih i najvelikodušnijih ljudi“,  zahvalio se na brojnim čestitkama pristiglim iz svijeta kao i gostima i prijateljima koji su doputovali u Split kako bi sa Splićanima podijelili radost najveće gradske proslave.

„Slavlje svetog Dujma najznačajniji je događaj zajedništva grada Splita“, kazao je Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, pitajući se koliko je i kako car Dioklecijan razumio Dujma i što je bio razlog njegove napetosti sve do Dujmovog progona i pogubljenja. Naznačujući da se odgovor nalazi u tome da kršćani ne mogu prihvatiti ni pod cijenu vlastitog života proglašenje i čašćenje cara božanstvom. „Od apsolutiziranja do diviniziranja autoriteta kratak je put. Taj put je Dioklecijan brzo prešao, a kršćanin Dujam svjedoči da je istina autoritet. To je razlog i smisao Dujmova svjedočenja, razlog njegova štovanja i slavlja generacija i nas Splićana. Na znam kako je Dioklecijan skončao, ali postoji mogućnost njegova recikliranja u mentalitetu egoizma, individualizma, konzumizma, narcisoizma. Slavlje svetog Dujma ne dopušta nam zanemariti odnos istine i autoriteta. Taj odnos nam je danas i te kako važan, kako u našem životu, tako i u našim službama. Ovogodišnji laureati su u svom pozivu i zvanju bili znak prepoznavanja istine u našoj sredini i od srca im čestitam na promociji ljudskosti i kulture života u našem gradu. Vjerujem da i mi koji slavimo svetoga Dujma nismo daleko od istine“, kazao je nadbiskup Barišić čestitajući svima Sudamju.

2015_05_06_svecana-sjednica.jpgPotom su laureatima uručene nagrade, kao priznanja za rad u 2014. godini odnosno za životni doprinos gradu Splitu. Skupne nagrade uručene su Udruzi „Anđeli“ za posvećenost u pružanju pomoći potrebitima, nesebičan društveni angažman i volonterski rad te Lani Iljadica i Ladi Štefek iz Građanske inicijative „O la la“, za predan i nesebičan angažman u projektu i organizaciji humanitarne akcije „O la la kuhajmo za beskućnike“. Osobnu nagradu dobio je Toni Tomas za izniman doprinos razvoju splitskog borilačkog sporta i ostvarene vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Nagrade za životno djelo posthumno su dodijeljene Zoranu Milasu za doprinos gospodarskom i sportskom životu grada Splita te Franku Strmotiću za izuzetan i bogat umjetnički opus na području kazališne umjetnosti.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba