index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - ACY

Grad Split i Udruga MoST otvorili Socijalnu samoposlugu SolidarnoST

U sklopu Centra za beskućnike kojeg vodi Udruga MoST, u Gundulićevoj ulici 22, danas je otvorena Socijalna samoposluga SolidarnoST.

2015_05_04_most-1.jpg „U činu otvaranja, kao i u samom imenu samoposluge ima mnogo simbolike, jer govore o vremenu u kojem živimo. Zahvalni smo svima koji su nas podržali da smo priču o siromaštvu podigli na neku drugu razinu. Progovorili smo o dobroti, o plemenitosti, dobročinstvu i sve smo to okrunili jednom moćnom riječju- solidarnost. Solidarnost natkriljuje sve i govori o tome kakvi mi ljudi jesmo u ovakvim posebnim vremenima kada je teško i kakvih je bilo uvijek. Ovo su neka naša vremena. Govorimo o solidarnosti, koja je splitska - drugačija. Split je po tome poseban. Split to čini na neki drugačiji način. Okupiti 28 partnera, moćnih organizacija i društava koji su s nama od početka u ovom projektu je nešto što nas posebno nadahnjuje. To je nama u MoST-u velika satisfakcija. Učinilo se puno različitih mostova. Sve ove organizacije niz godina rade na solidarnosti i trude se činiti ovaj grad boljim mjestom za življenje. Split je u tom smislu prestižan. Posebno nam je drago da ovo radimo ususret Sudamji želeći pokazati koliko ovaj grad ima senzibiliteta za one koji su najpotrebitiji. Ovo je jedna velika cigla u zidu kojom želimo učiniti Split gradom solidarnosti“, kazala je predsjednica Udruge MoST, Đordana Barbarić.
Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar je svima čestitao na velikoj i plemenitoj inicijativi. „Vidjeli smo da se veliki dio grada odazvao. Mislim da ima i viška, ali na žalost vrlo brzo neće biti viška. Ne smijemo zaboraviti da je socijalna samoposluga nešto što treba stalno pomagati, puniti i živjeti s tim. Svima nama pak želim da što prije zatvorimo samoposlugu, odnosno da ne bude potrebe za njom i tada ćemo zasigurno biti najsretniji i da ovaj prostor pretvorimo u dječji vrtić. Na žalost vremena su takva da svi trebamo pokazati solidarnost i dok je tako trebamo svi biti zajedno“, kazao je gradonačelnik Baldasar.
2015_05_04_most-2.jpgSamoposluga je osmišljena kao projekt suradnje, partnerstva i dobročinstva, a skrbit će za maksimalno 400 najugroženijih pojedinaca i obitelji sa područja grada i okolice. Lista korisnika je utvrđena uz suradnju s Centrom za socijalnu skrb, partnerskim organizacijama te temeljem dugogodišnjeg rada na terenu aktivista MoST-a. Specifičnost samoposluge je da će korisnici sami moći izabrati što im u određenom trenutku najviše treba, a broj potrepština koje će moći uzeti će ovisiti o broju članova kućanstava. Naime, osim prehrambenih proizvoda u samoposluzi se nalaze još četiri kategorije proizvoda: higijenski proizvodi, kućne potrepštine, proizvodi za bebe i školski pribor. Samoposluga će biti otvorena prvog radnog tjedna u mjesecu, dok će se ostalih dana vršiti aktivnosti na prikupljanju proizvoda i potrepština. Otvaranju samoposluge su uz brojne partnere i donatore te volontere prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo, savjetnica gradonačelnika za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Nina Miličević te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tanja Vukman.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba