index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

Splićani u velikom broju na Marjanu proslavili međunarodni Praznik rada

Tradicionalnim Prvomajskim urankom na Marjanu, kojeg su, uz potporu Grada Splita organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Turistička zajednica grada Splita, brojni Splićani su proslavili međunarodni Praznik rada – 1. svibanj.

2015_05_01_Prvi_Maj_A.jpg Zahvaljujući lijepom vremenu na Marjanu se okupio velik broj Splićana, koji su uživali u bogatom kulturnom programu, zviždali bankama, liberalnom kapitalizmu i političarima, a nešto nakon 11,00 sati se "uhvatili" fažola, kojeg je podijeljeno preko dvije tisuće porcija.

Pozdravljajući okupljene Splićane i čestitajući im praznik potpredsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske Vedran Dragičević pozvao je na početku svog govora prisutne da izvižde liberalni kapitalizam, koji, kako je rekao "uporno vlada Hrvatskom i debelo ulazi u naša poduzeća i u naše živote". Nakon zvižduka, Dragičević je pozvao građane da izvižde i banke. "Želim da izviždite one koji su nas porobili, koji nam ne daju živjeti, raditi i otvarati nove tvornice", rekao je Dragičević, uz odjek zvižduka građana. "Naša borba ide dalje i mi ne smijemo stati. Ne smijemo biti imuni na ono što se događa oko nas. Onima kojima je dobro, a njih je jako malo, moraju shvatiti da ako je većini loše da ni njima neće biti dobro. 2015_05_01_Prvi_Maj_C.jpgNe može država živjeti od male industrije Borimo se da industrija opstane. Industrije ima sve manje i manje i pitam se tko će financirati puste institucije, javne službe, gradove i općine. Ali, da bi oni imali plaću mi moramo raditi. Nemojte da na Jadranu živimo samo od turizma. Od njega može živjeti samo mali broj ljudi. Moraju ostati brodogradilišta, cementare, TLM. Moraju ostati tvornice koje pune državni proračun. Jedino se od rada i stvaranja nove vrijednosti može živjeti. Zato budimo zajedno, jer smo zajedno puno, puno jači!", kazao je Dragičević.

Na zajedništvo i prevladavanje ideoloških podjela pozvao je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, prethodno pozvavši da se zviždi i političarima. "Dragičević nije rekao da treba zviždati i nama političarima, jer odatle počinje sve. Bio je pristojan, jer smo se dogovorili da danas bude svečarsko raspoloženje. U Sisku nije tako, ali u Splitu jeste. Organizirali smo ovu svečanost, posvećenu međunarodnom prazniku rada i borbi za radnička prava, a u Hrvatskoj borbi za očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, da nam djeca ne bježe", rekao je Baldasar, dok su se iz publike čuli zvižduci. Nastavio je ističući da neće biti napretka bez zajedništva i pomirbe svih ideoloških struja, od kojih su dvije, koje nije htio imenovati. Dodajući da političari i sve političke struje trebaju ostaviti po strani ideološke podjele i sve ono što nas opterećuje iz povijesti i na prvo mjesto staviti "zaposlenje,2015_05_01_Prvi_Maj_B.jpg zaposlenje i zaposlenje", rekao je to pokušava uraditi u Splitu. "Mislim da imam potpunu podršku sindikata. Iako se ne slažemo u svemu, osnova nam je zajednička: ideologija sa strane i boriti se za stvaranje novih radnih mjesta, dakle za gospodarstvo. Nešto smo pokrenuli u Splitu kroz građevinarstvo i turizam i nadam se da ćemo u narednih godinu dana podignuti još nekoliko dizalica. Tu je i naša županija, a Split je ključni sastavni dio županije. Imamo veliku podršku i zajedničku suradnju. Ako mi možemo sa strane staviti ideologiju onda mogu i svi ostali. Mi smo dalmatinski najžešći i najtemperamentniji, ali se brzo dogovorimo oko ključnih stvari da nam mladi i školovani ne odlaze iz Hrvatske, nego da ostanu tu da zajedno s nama stvaraju nove vrijednosti, jer samo tako država i narod mogu ići naprijed", kazao je gradonačelnik Baldasar, čestitajući prisutnima praznik.

Prisutne građane pozdravili su i predsjednik splitskog područnog ureda SSSH Zoran Kačić te zamjenik župana Ante Šošić.
U zabavnom programu, koji je potrajao do popodnevnih sati sudjelovale su klape "Sv. Juraj", "Marjan", "Baketina", "Ježinac", grupe Trio sol i Providenca, dječja plesna grupa te satiričarka kuma Anđa. Za oko 2500 porcija fažola, koje su, uz ostale, dijelili i gradonačelnik Baldasar i njegova zamjenica Aida Batarelo, 25-godišnji Petar Vlak, kuhar restorana "Arkada" upotrijebio je 250 kg fažola, 150 kg suhog mesa, 100 kg kobasica i 150 kg povrća. Kruh je pak donirala Pekara Babić. Prazničnom ugođaju doprinio je i SDP dijeljenjem karanfila.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba