index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Gradonačelnik  Baldasar primio saborskog zastupnika Kajtazija i pripadnike ruske nacionalne manjine

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar primio je danas, zajedno sa suradnicima saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i pripadnike ruske nacionalne manjine, kojom prilikom se razgovaralo o statusnim i drugim problemima koji otežavaju život Splićana ruske narodnosti.

2015_04_27_Ruska_nac_manjina_C.jpg Zastupnik Kajtazi, naime, osim ruske, u Saboru zastupa i austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku manjinu.

Predstavnici ruske manjine, kojih, prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Splitu ima 71 istakli su veliki problem dobivanja statusnih dokumenata, izražavajući svijest o tome da se to pitanje ipak ne rješava u konačnici u Splitu. Što se tiče njihovog bogatog djelovanja na kulturnom i obrazovnom planu, čime su već više godina prisutni u Splitu pa je tako udruga Izvor, najstarija ruska nacionalna udruga u Hrvatskoj i djeluje već 12 godina, zamolili su gradonačelnika za pomoć u rješavanju prostora za svoje djelovanje.

2015_04_27_Ruska_nac_manjina_B.jpgGradonačelnik Baldasar je izrazio spremnost za pomoć, ali je i kazao da Grad više nema onoliko prostora kao nekada te da se svaki prostor mora dati na javni natječaj. Izražavajući uvjerenje da Grad ipak može pomoći u rješavanju tog problema naglasio je da ipak svaka udruga ne može dobiti vlastiti prostor, jer tako nije riješen status ni drugih udruga, osim onih srpske nacionalne manjine. On je goste upoznao i s problemom koji je nastao nakon izbijanja ukrajinske krize, kada je zbog značajnog prekida ekonomskih odnosa s Rusijom došlo do zaustavljanja određenih poslovnih procesa u okviru kojih se mogao kvalitetno riješiti problem prostora. Što se tiče financiranja aktivnosti ruskih udruga on ih je uputio na natječaje koje grad objavljuje za financiranje projekata udruga i manjina, istaknuvši da ne postoji drugačiji model financiranja.

2015_04_27_Ruska_nac_manjina_A.jpgS obzirom da je riječ o prvom sastanku s predstavnicima ruske manjine s obje strane je izraženo zadovoljstvo razgovorima i zaključeno da je potrebno češće razgovarati o ovim pitanjima.
U izaslanstvu ruske manjine bili su Elena Pilićeva Čorko, predsjednica koordinacijskog Savjeta ruskih sunarodnjaka u RH iz Zagreba, Tatjana Madzuccelli, predsjednica Udruge „HORUS“iz Splita, Tatjana Timarac, Udruga „IZVOR“ iz Splita, Vladimir Safronov, ravnatelj škole ruskog jezika „STIL“ iz Splita, Elena Gabrić, a Udruga „IZVOR“ iz Splita, Julija Ševaljova, udruga „HORUS“ iz Splita, Ivan Ianišin, ataše Veleposlanstva RF u RH, Dmitrij Serdiukov, suradnik atašea, Nedeljko Bjelajac, suradnik saborskog zastupnika iz Zagreba, Suzana Krčmar, suradnica saborskog zastupnika iz Zagreba te Josip Eterović, prvi Konzul Ruske Federacije u gradu Splitu.

Sa strane Grada Splita uz gradonačelnika bili su Slavica Bartulović Barač, predsjednica Odbora za rad s nacionalnim manjinama Grada Splita, Marica Ružić, savjetnica za rad s nacionalnim manjinama i Nikola Horvat, voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba