index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

Predstavljen program ovogodišnje Sudamje

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, generalni vikar Splitsko makarske nadbiskupije Miroslav Vidović, direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić, Marina Rančić direktorica agencije „Spalatum DMC“ i Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija“ ...

2015_04_27_sudamja-1.jpg ... predstavili su danas na konferenciji za novinare program ovogodišnje Sudamje – proslave Dana grada i svetog Duje, nebeskog zaštitnika Splita.
Gradonačelnik Baldasar je napomenuo da je program podijeljen na dva dijela. Dio koji je organizirao Grad zajedno s Turističkom zajednicom i drugim partnerima te dio koji je vjerskog karaktera. Podsjetio je da je prvi, od stotinjak sportskih, kulturnih, zabavnih manifestacija i događanja „krenuo“, još 15. ožujka, tradicionalni Turnir o' balot te da će fešta potrajati sve do 10. svibnja kada će se obilježiti Dan Marjana. Ističući neka od značajnijih događanja gradonačelnik je spomenuo 40. Praznik cvijeća, 24. obljetnicu prosvjeda pred Banovinom – današnjom Gradskom upravom, podizanje zastave Europske unije i skokove padobranaca tom prigodom te 14. veslačku regatu čamaca iz Oxforda, Cambridgea i Splita. „Središnji događaj bit će svečana sjednica Gradskog vijeća 6. svibnja i svečana procesija sa svetom misom 7. svibnja na Rivi“, kazao je gradonačelnik Baldasar dodavši da su svoj dolazak za sada potvrdili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić, ministar Arsen Bauk, veleposlanici Australije, Češke, Francuske, Indonezije, Izraela, Kanade, Mađarske, SAD i Slovenije, potom izaslanstva bratskih i gradova prijatelja Velenja, Štipa, Dovera, Wilmersdorf-Charlotenburga, Obude, Kotora.
Vikar Vidović je kazao kako središnji vjerski dio programa počinje u utorak, 28. travnja Devetnicom u prvostolnici svetog Dujma. Ističući najznačajnija zbivanja naveo je otvaranje moćnika svetog Duje u srijedu 6. svibnja, kada će se već okupiti svi biskupi, te procesiju sa svetom misom 7. svibnja na Rivi, koju će voditi đakovački nadbiskup Đuro Franić.
Navodeći kako je intencija Turističke zajednice za ovu prigodu bila da u desetodnevnom programu prezentira kulturno povijesnu baštinu, njena direktorica Alijana Vukšić je kazala kako manifestacije koje organizira TZ počinju 1. svibnja. „Željeli smo osmisliti sadržaje zanimljive kako našim ljudima, tako i gostima, koje očekujemo u velikom broju, s obzirom da je blagdan sv. Duje prepoznat izvan Splita te očekujemo nekoliko tisuća stranaca više u gradu“, kazala je direktorica Vukšić, posebno istaknuvši klapske večeri i večer pučkih pjevača.
S obzirom da je agencija „Spalatum DMC“ nositelj središnjeg događaja narodne fešte – večernjeg koncerta 7. svibnja, njena direktorica je navela da je za njega angažirana klapa „Libar“ te Massimo Savić. „Bit će priređen i prigodni vatromet kojeg smo pomakli nešto ranije, u 22 sata, kako bi i oni nešto mlađi mogli uživati u njemu. Svi troškovi izvođača, produkcije, zaštitara te samog vatrometa iznosit će 280.000 kuna“, kazala je Rančić, koja je dodala da će se u okviru Sudamje održati i prvi festival destinacije Spalatum Expo čiji je cilj tokom tri dana prezentirati bogatstva turističke ponude šireg područja Splita kao turističke destinacije. Program ovogodišnje Sudamje nalazi se na web stranicama Grada Splita, kao i na stranicama Spalatum DMC i Turističke zajednice Splita.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba