index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Splitski gradonačelnik na skupu dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, zajedno sa zamjenicom Aidom Batarelo i pročelnicom Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove Elom Žižić, prisustvovao je danas skupu dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca, ...

2015_04_21_hup-1.jpg ... koji se održava na temu „Položaj gospodarstvenika u lokalnoj zajednici te preporuke za stvaranje boljeg i poticajnijeg poslovnog okruženja kao preduvjeta za izlazak iz krize“.
„Izlazak iz recesije ide sporo. To se može promijeniti jedino ako se uspostavi harmonija na relaciji poslodavac-država-radnik, koji u današnjim vremenima uglavnom funkcioniraju kao tri zaraćene strane. Stalno pokušavamo stvoriti bolje uvjete za poduzetnike. Pokušavamo ih pozvati da dođu u Split. O tome smo već nekoliko puta razgovarali na Gradskom vijeću. Jedinice lokalne samouprave moraju dati sve od sebe da privuku poduzetnike i da im olakšaju poslovanje. U tom smislu sam od suradnika tražio da prema njima budu maksimalno ljubazni i uviđavni. I sam sam prije gradonačelničke funkcije bio u poduzetničkim vodama i svjestan sam svega o čemu govorite, kada se ljutite na tromu administraciju koja vas u mnogo toga koči. To se mora promijeniti, a Grad Split će učiniti sve da ostvarimo što bolju suradnju, jer bez vas nema ni napretka. Ako vam što zapne, osobno mi se javite i potražite moju pomoć“ kazao je gradonačelnik Baldasar.
Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju Goran Prgin istakao je da poduzetnici rade u groznim uvjetima te da svugdje ispadaju lopovi. „Država nam ne da normalno raditi, stvarajući nam niz prepreka na koje svakodnevno nailazimo. Banke nam ne daju novac za investiranje u projekte i to je naša surova realnost, unatoč kojoj mnogi od nas opstaju i u ovim kriznim vremenima. Krajnje je vrijeme da državna i regionalna vlast prepoznaju da je upravo realni sektor pokretač svega i da bez njega nema budućnosti“, kazao je Prgin.
2015_04_21_hup-2.jpgGlavni direktor HUP-a Davor Majetić je ocijenio da u Hrvatskoj nedostaje konsenzus oko toga što bi mi htjeli biti u idućih 10-15 godina, da imamo plan i da po njemu radimo. Za pozivanje zaposlenika na detektor laži je kazao kako to nije način na koji treba raditi. „Odnos poslodavca i radnika je odnos povjerenja, a ne provjere i to sigurno nije dobar način. Mi kao poslodavci u radnicima vidimo svoje partnere, a ne protivnike, jer bez radnika ne možete ništa“, rekao je Majetić. Pojašnjavajući da je cilj današnjeg skupa što jasnije artikulirati sve probleme koji su nam zajednički i specifični po regijama prema sindikatima i vladi, predsjednica HUP-a Gordana Deranja je istakla da se u HUP-u inzistira na učinkovitijoj i jeftinijoj javnoj upravi. „Također, nama u gospodarstvu je nužno bolje obrazovanje. Zapostavlja se srednja stručna sprema. Zapostavljaju se strukovne škole, programi su zastarjeli, mladi se educiraju na fakultetima s kojima potom ne mogu naći posao u realnom sektoru. Isključivo se radi stihijski i u 20 godina se ništa bitno nije promijenilo. Nameti se samo gomilaju, pravosuđe je sporo i sve to koči ozbiljnije investiranje, zakoni se gomilaju i sve to pridonosi određenoj nesigurnosti“, kazala je Deranja.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba