index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Utvrđen Prijedlog Strategije kulture Grada Splita

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, njegov zamjenik Goran Kovačević, savjetnik za kulturu i znanost Igor Baković i pročelnik za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Siniša Kuko, ...

2015_04_14_Press_kult_strategija_A.jpg ... danas su na konferenciji za novinare najavili raspravu o Prijedlogu Strategije kulture Grada Splita na predstojećoj 26. sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u četvrtak 16. travnja.
Istaknuto je da je provedena široka javna rasprava, da je inicijalni dokument značajno mijenjan i da je uvažena većina primjedbi i sugestija, među kojima i one vijećnika HDZ-a i liste koju predvodi vijećnica Marijana Puljak. S tim u vezi je rečeno kako je i danas održan sastanak s oporbenim vijećnicima s obzirom na važnost usvajanja Strategije u postupku kandidature Grada Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Naglašena je želja da se Strategija shvati kao nadpolitički dokument otvoren za kasnije izmjene i dopune.
Gradonačelnik Baldasar je izrazio iznimno zadovoljstvo s obavljenim poslom i ponos s onim što je odradio tim na čelu s Kovačevićem, Bakovićem i Kukom. „Na ovom dokumentu se radilo godinu dana. Nekome se to možda čini jednostavan posao, ali nije. I javnost je podijeljena, što smo očekivali, ali kultura i je da bismo se malo kontreštavali. Ne bi bilo prirodno da svi kažu kako je krasna. Zamišljena je da počnemo, pa u vremenu nastavljamo. Ako je nešto perfektno, kao što sama latinska riječ kaže, znači da je završeno. Ovo nije prošlo svršeno vrijeme, ovo je strategija kulture početna i pred kojom stoji budućnost“, kazao je gradonačelnik, ocijenivši kako je najvažnije da je Split dobio prvu strategiju uopće u ovih posljednjih 25 godina“.
2015_04_14_Press_kult_strategija_B.jpgZamjenik Kovačević je kazao kako se od početka odlučilo za model participativnosti u izradi Strategije, u kojem je sudjelovao velik broj kulturnih institucija, udruga i pojedinaca. „Javna rasprava nije provedena forme radi. Sve primjedbe smo ozbiljno shvatili kao afirmativan doprinos da dokument bude što kvalitetniji i pred vijećnicima. Doživio je brojne promjene upravo zbog javne rasprave. Želimo da to bude nadpolitički dokument te da i nakon usvajanja ostane otvoreni dokument. Također, da se svako dvije godine radi revizija, što je praksa EU. Ukoliko se usvoji dobit ćemo i dodatne šanse da i kandidatura za EPK bude uspješna. Ujedno, on će ostati najvrjednijim dokumentom u kulturi te poluga za izvlačenje sredstava iz EU fondova“, rekao je zamjenik gradonačelnika, dodavši da zbog toga postoji spremnost i za usvajanjem amandmana na samoj sjednici Vijeća.
„Ne postoji dokument oko kojeg postoji konsenzus. Logično je da će svi pomalo biti nezadovoljni, ali to je cijena kompromisa. Ne tražimo veliki kompromis, tim više što je većina prijedloga usvojena. Nadam se da ćemo se uspjeti izdići iznad taština i politikantstva“, pojasnio je Kovačević, dodavši kako vjeruje da će svi zajedno raditi na kulturnom mapiranju Splita i akcijskim planovima. Istakao je da je riječ o važnom dokumentu, jer će se upravljanjem resursima u kulturi postići i gospodarski napredak, napomenuvši da je u Europskoj uniji više ljudi zaposleno u kulturi nego u telekomunikacijskim tvrtkama. O tome tko će biti odgovoran u slučaju neusvajanja Strategije on je kazao da će to biti oni za koje to ocijeni javnost. Kazao je i da će se rasprava o Strategiji uvrstiti među prvih deset točaka dnevnog reda, umjesto da bude 35., kako je predloženo u materijalima dostavljenim za sjednicu.
2015_04_14_Press_kult_strategija_C.jpgSavjetnik Baković je rekao da je princip participativnosti u raspravama o Nacrtu Strategije primijenjen maksimalno, da su održane dvije javne rasprave, da su svi vijećnici dobili Nacrt, da su svi dokumenti pa i 60-tak pisanih prijedloga i sugestija javno objavljeni na web-u te da je većina primjedbi HDZ-a i liste Marijane Puljak usvojena čime je pokazana širina i dobra namjera da se s oporbom derivira najbolji mogući dokument. „Nikada nećemo imati savršen dokument, ali se nadam da smo napravili dokument iza kojega svi najvećim dijelom možemo stati i koji će biti temelj naše kandidature“, kazao je savjetnik Baković. Pročelnik Kuko je kazao kako se konačno došlo do kraja istaknuvši još jednom da je ovo prva splitska strategija u samostalnoj Hrvatskoj. „Da je strategija pisana i zlatnim slovima bila bi podvrgnuta kritici. Uz sve rečeno važno je da smo dobili ocjenu stanja u kulturi“, odgovorio je kritičarima pročelnik Kuko.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba