index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Obilježena 70. obljetnica osnivanja Narodne vlade Hrvatske

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta danas je, u organizaciji Grada Splita i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, a pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, održana svečanost obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Narodne vlade Hrvatske, ...

2015_04_13_70-godina_Narodne_vlade_A.jpg ... konstituirane u Splitu 14. travnja 1945. godine.
Na početku svečanosti predsjednik splitske Udruge antifašista Josip Milat je podsjetio zašto je baš Split odabran za mjesto u kojem je formirana prva hrvatska vlada. Pritom je naveo da je od tadašnjih 40.000 stanovnika grada njih 90 posto izravno, ili neizravno bilo uključeno u borbu protiv fašističkog okupatora, da je tijekom rata poginulo i stradalo više od 4.000 Splićana te da je Split, s okolicom, dao 17 narodnih heroja, zaključivši da danas u gradu nema ni jednog simbola – ulice ili trga, koji bi podsjećao na tu slavnu prošlost.
Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin je, ističući da ove 2015. godine sve slobodoljubive zemlje obilježavaju pobjedu nad fašizmom, istakao da se u Hrvatskoj 1941. godine nije dogodio pokret otpora, nego veliki, općenarodni ustanak. „Stoga je naša današnja obaveza da se sjetimo palih, da očuvamo sjećanje na njih i da se suprotstavimo povijesnom revanšizmu, jer su oni svoje živote ugradili u temelje suvremene Hrvatske“, rekao je Habulin.
2015_04_13_70-godina_Narodne_vlade_D.jpg„Osnivanje prve Vlade u našem gradu bilo je veliko priznanje Splitu i Splićanima za njihov veliki doprinos u antifašističkoj borbi. Ova je obljetnica izuzetno važna jer predstavlja početak naše
državnosti. Možemo to povezati to i s Domovinskim ratom, Splićani su prvi krenuli u oslobađanje svoje zemlje“, kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar te ističući da cijeni nasljeđe antifašističke borbe, nazvao je antifašiste čuvarima tradicije i spomena na slavno vrijeme naše slobodarske prošlosti.
Izaslanik predsjednika Vlade - prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je istakao kako je „osnivanje Vlade Federalne Države Hrvatske značajan događaj, jer je bio dio državotvornog procesa stvaranja današnje Republike Hrvatske“. On je istakao da su svima koji su krenuli u antifašističku borbu dva cilja bila zajednička. Prvi, oslobođenje zemlje od okupatora i drugi, konstituiranje države koja bi bila ravnopravan partner, a ne podčinjena, kao u prvoj Jugoslaviji, što je ostvareno 1945. godine. „Bez te Federalne Hrvatske i bez njene prve Narodne vlade ne bi bilo ovakve Republike Hrvatske, u njenim današnjim granicama“, kazao je ministar Ostojić te citirao predsjednika Franju Tuđmana da je„sa ZAVNOH-ovskom Hrvatskom i Ustavom iz 1974. godine Tito omogućio i pravne osnove za osnutak sadašnje neovisne, samostalne i demokratske Hrvatske države“ prenijevši i Tuđmanovu zaključnu ocjenu „da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita ne bismo imali Hrvatsku“. Prenijevši riječi velikog pjesnika i predsjednika ZAVNOH-a Vladimira Nazora kako je bilo suđeno da nova vlada nastane usred proljeća u Dalmaciji, u Splitu koji se uvijek opirao okupatorima, Ostojić je na kraju naglasio kako zahvaljujući antifašističkoj borbi danas imamo Hrvatsku u 2015_04_13_70-godina_Narodne_vlade_C.jpgovim granicama, a da nje nije bilo Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija, četnici i izbjeglička vlada bi bili prihvaćeni kao dio Savezničke koalicije, a u otuđenoj Dalmaciji bi se govorilo talijanski.
Svečanosti je prisustvovao i ministar uprave Arsen Bauk, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković, predstavnici Državne uprave, Hrvatske ratne mornarice, MUP-a, antifašističkih udruga iz Dalmacije te drugi brojni antifašisti i preživjeli borci NOB-a.
Prije same svečanosti u atriju HNK, je otvorena izložba pod nazivom „Narodna Vlada Hrvatske“. Sutra, u utorak, 14. travnja, na dan osnivanja Vlade, u 09,00 sati bit će položen vijenac na grob Vicka Krstulovića, narodnog heroja i ministra u Vladi, a u 10,00 sati bit će položeni vijenci na spomen ploču Narodnoj vladi Hrvatske, u atriju Stare gradske vijećnice, na Narodnom trgu (Pjaca), u kojoj je i osnovana Vlada.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba