index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Otkriven obnovljeni spomenik Grgura Ninskog i najavljen projekt „Tri Grgura“

Nakon devet mjeseci, koliko su trajali konzervatorsko-restauratorski radovi, danas su skinute posljednje skele i novim sjajem je zablistao spomenik Grguru Ninskome, rad hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

2015_03_17_grgur.jpg Svečanosti otkrivanja, uz gradonačelnika, Splita Ivu Baldasara, nazočili su i gradonačelnici Varaždina, Goran Habuš, i Nina, Emil Ćurko, koji su zajedno s dogradonačelnikom Goranom Kovačevićem najavili projekt 'Tri Grgura', baziran na kulturno-umjetničkoj suradnji triju gradova koji imaju spomenike Grgura Ninskog.
„Ovaj spomenik simbol je hrvatske povijesti, a obnovljen uz veliki trud i dobru volju svih sudionika, a važno je da su ga obnovili splitski stručnjaci jer malo koji grad ima takvo znanje i iskustvo.“, istaknuo je gradonačelnik Ivo Baldasar na prigodnoj svečanosti povodom prezentacije obnovljenog spomenika.
Obnova spomenika, čije je otkrivanje jutros pobudilo zanimanje brojnih prolaznika i turista, investicija je Grada Splita i Ministarstva kulture, a ukupna vrijednost radova, kako je rekao zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, iznosila je 765.712,50 kuna, od čega je Ministarstvo kulture financiralo 250 tisuća kuna. Prema njegovim riječima ovo je jedinstven restauratorski zahvat, a spomenik je sada potpuno obnovljen i siguran u svojoj konstruktivnoj stabilnosti.
2015_03_17_grgur-ninski.jpg„Ovo je svečanost umjetnosti, ali riječ je prvenstveno o svečanosti struke i znanja, jer su konzervatorsko-restauratorski radovi plod znanja Splita.“, rekao je član stručnog nadzora, odnedavni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti, Andro Krstulović-Opara. Radovi su , kako je kazao, bili i veliki izazov za mlade ljude koji se školuju na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Restauratorski zahvati koji su započeli prije petnaest godina na restauraciji Peristila i obnovi spomenika, snažna su referenca sustava znanja koje možemo podijeliti širom Europe, rekao je Krstulović Opara.
U svojstvu izaslanice ministrice kulture Andee Zlatar Violić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, Radoslav Bužančić naglasio je kako je spomenik Grguru Ninskome jedan od tri javna spomenika kipara Ivana Meštrovića, a nakon obnove Grgura Ninskog i biste Marka Marulića, izrazio je nadu da će istu sudbinu doživjeti i spomenik Luki Botiću.

Projekt 'Tri Grgura', baziran na kulturno-umjetničkoj suradnji triju gradova u prigodi otkrivanja obnovljenog spomenika Grgura Ninskog najavio je zamjenik gradonačelnika, Goran Kovačević, a kreće, rekao je, od sredine svibnja kao multimedijalni projekt iz Splita, a potom su predviđena događanja u Varaždinu i Ninu koja uključuju umjetničke razmjene triju gradova u projektu. Ideju su osmislili splitski umjetnici, Stojan Matavulj i Stiv Vučković, koju su dogradonačelnik Kovačević, te čelnici Nina i Varaždina objeručke prihvatili.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba